Juncker chce urýchlene „dokončiť“ menovú úniu

Súčasný stav, kedy v členských krajinách platia rôzne meny, musí podľa Jeana-Clauda Junckera skončiť, tvrdí denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, pričom sa odvoláva na zdroje blízke šéfovi Európskej komisie.

Po britskom referende, v ktorom sa voliči vyslovili za odchod krajiny z EÚ, chce predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker urýchliť práce na „dokončení“ menovej únie. S odvolaním sa na zdroje blízke Junckerovi o tom informuje v pondelok nemecký denník Frankfurter Allgemeinen Zeitung (FAZ). Súčasný stav, kedy v členských krajinách platia rôzne meny, musí podľa Junckera skončiť, tvrdí FAZ. Euro v súčasnosti používa 19 z 28 členských štátov EÚ. Výnimku z povinnosti zaviesť spoločnú menu majú Veľká Británia a Dánsko. Slovenská republika sa do eurozóny začlenila v roku 2009.

Juncker počas víkendu oznámil, že podpredseda komisie Valdis Dombrovskis, ktorý v EK zodpovedá za euro a sociálny dialóg, prevezme aj agendu britského eurokomisára pre finančnú stabilitu, služby a kapitálovú úniu Jonathana Hilla. Ten sa v sobotu v reakcii na výsledok britského referenda svojej funkcie vzdal. Juncker avizoval, že je pripravený v komisii prijať nového britského zástupcu, ten však má dostať iba „úplne bezvýznamné“ portfólio, tvrdí FAZ.

Britskí voliči sa minulý štvrtok v referende vyslovili za odchod Británie z EÚ. Premiér David Cameron, ktorý bol za zachovanie členstva, po referende vyhlásil, že v októbri odstúpi z funkcie. Článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý upravuje proces odchodu z EÚ a poskytne Londýnu dva roky na dohodnutie podmienok vystúpenia, musí podľa Camerona aktivovať až jeho nástupca. Európskym predstaviteľom sa tento scenár nepozdáva, čo dali najavo aj v sobotu, keď šestica ministrov zahraničných vecí zakladajúcich krajín európskeho spoločenstva po svojej schôdzke v Berlíne deklarovala, že rokovania o odchode Británie z EÚ sa musia začať čo najskôr.

Súvisiace články

Aktuálne správy