Brexit aj naďalej pôsobí na trhy, cena ropy Brent sa priblížila k 48 USD

Ceny ropy dnes pokračovali v poklese, keďže nálady na trhoch naďalej ovplyvňuje nečakaný výsledok referenda v Británii z konca minulého týždňa.

V ňom Briti tesne rozhodli o odchode svojej krajiny z Európskej únie. Cena ropy Brent sa priblížila k úrovni 48 USD za barel (159 litrov) a cena americkej WTI k hranici 47 USD/barel. Informovala o tom agentúra Reuters.
Po štvrtkovom referende v Británii (23.6.) zaznamenali finančné trhy v piatok prudký prepad, keďže posledné odhady pred referendom naznačovali, že Briti zahlasujú za zotrvanie v EÚ. Tesný výsledok v prospech stúpencov brexitu (takmer 52 %) spôsobil otrasy a pád hodnoty akcií. S tým aj prepad cien ropy.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste klesla na záver piatkového obchodovania o 2,50 USD, čo je takmer o 5 %. Dnes pokles pokračoval, aj keď v miernejšom rozsahu, a pred 5.00 h SELČ dosahovala 48,26 USD (43,61 eura) za barel. Oproti piatkovej uzávierke to znamená pokles o 15 centov.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom klesla o 25 centov na 47,39 USD/barel. Podobne ako cena Brentu aj cena WTI na záver piatkového obchodovania zaznamenala pokles takmer o 5 %, keď klesla o 2,47 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy