Skončila sa odstávka 3. bloku Atómovej elektrárne Bohunice V2

Slovenské elektrárne, a.s., (SE) spoločnosť skupiny Enel, ukončili v nedeľu (26.6.) vo večerných hodinách prifázovaním prvého turbogenerátora generálnu odstávku 3. bloku atómovej elektrárne (AE) Bohunice V2, pri ktorej sa uskutočnila čiastočná výmena paliva.
V rámci odstávky 3. bloku sa uskutočnili štandardné práce na údržbe primárneho aj sekundárneho okruhu. Prvýkrát od roku 2004 boli v údržbe 3. aj 4. blok 37 dní súbežne, pričom dodávky zazmluvnených objemov elektriny a tepla boli počas tohto obdobia zabezpečené ostatnými zdrojmi SE a externými partnermi. V rámci dvojblokovej odstávky boli vykonané práce na spoločných častiach technickej a cirkulačnej vody. TASR informovala hovorkyňa SE Janka Burdová.
Odstávky a opravy sú štandardnou súčasťou životného cyklu každej jadrovej elektrárne a uskutočňujú sa ako dlhodobo plánovaný proces. V rámci odstávky 3. bloku bolo popri plánovanej údržbe zariadení a systémov čiastočne vymenené palivo.
„Vychádzajúca para z chladiacich veží je viditeľným znakom, že obidva bloky AE Bohunice V2 sú v prevádzke. Slovenské elektrárne zavŕšia harmonogram plánovaných odstávok na rok 2016 odstávkou druhého bloku AE Mochovce na jeseň tohto roku,“ dodala hovorkyňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy