George Soros predpovedal Čierny piatok, proti libre ale nevsadil

, Business Insider Foto: TASR/AP

Predseda Soros Fund Management, miliardár, ktorý sa preslávil svojou stávkou proti libre v roku 1992, tentoraz obdobne nepostupoval.

"George Soros nešpekuloval proti libre, zastáva názor, že Veľká Británia mala zostať v Európskej únii," vyjadril sa Sorosov hovorca. "V skutočnosti mal v libre pozíciu long." Ako hovorca ďalej uviedol, Soros zarobil na iných medvedích stávkach súvisiacich s výsledkom referenda.

Soros, ktorý zarobil miliardu pri stávke voči britskej libre počas "Čiernej stredy," povedal, "že po Brexite by mala libra klesnúť najmenej o 15 % a možno aj viac ako 20 %."

Libra, ktorá sa v určitom okamihu prepadla o viac než 10 % voči americkému doláru, je na úrovni 1,33, čo predstavuje 31-ročné minimum. Mena sa stala jednou z najväčších bezprostredných obetí hlasovania o opustení Európskej únie. Bol to najväčší jednodňové pokles pre libru v jej histórii.

Počas Čiernej stredy, 16. septembra 1992, klesla libra o 4 %, do konca mesiaca potom stratila asi 15 % svojej hodnoty.

Soros varoval, že britská ekonomika na oppustenie únie doplatí. "Británia nakoniec môže, ale nemusí byť relatívne na tom lepšie ako iné krajiny po odchode z EÚ, ale jej ekonomika a ľudia budú výrazne trpieť v krátkodobom až strednodobom horizonte," napísal vo svojom komentári na internetových stránkach Project Syndicate.

Súvisiace články

Aktuálne správy