Mocné centrálne banky sú pripravené podporiť finančné trhy

Veľké centrálne banky plánujú po britskom referende urobiť maximum na obmedzenie turbulencií na finančných trhoch. Niektoré z najväčších bánk sveta už v piatok 24. júna ponúkli finančnú pomoc, aby podporili trhy a niektoré intervenovali na devízových trhoch. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Pravdepodobne nás čaká obdobie neistoty a úprav,“ povedal dnes riaditeľ Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) Jaime Caruana počas dnešného výročného valného zhromaždenia. „Som presvedčený, že dobrá spolupráca na globálnej úrovni môže pomôcť zmierniť neistotu a úpravy budú čo najplynulejšie.“
Bank of England ponúkla viac než 250 miliárd libier (309,6 miliardy eur) a väčší prístup k devízových rezervám, aby zmiernila napätie na trhoch. Guvernér banky Mark Carney zároveň oznámil, že v prípade potreby sú pripravení podniknúť ďalšie kroky.
Federálny rezervný systém USA (Fed) je podľa potreby pripravený prostredníctvom swapových transakcií poskytnúť dolárovú likviditu s cieľom zmierniť tlaky na globálnych finančných trhoch, ktoré by mohli mať nepriaznivé dosahy na americké hospodárstvo.
Caruana uviedol, že vyššie kapitálové a hotovostné rezervy bánk zvýšili odolnosť trhov voči prípadným turbulenciám. Centrálne banky sú pripravené zabezpečiť ďalšie fungovanie trhov. „Centrálne banky v minulosti reagovali rýchlo, sú pripravené konať aj teraz a majú k tomu vhodné nástroje,“ dodal šéf BIS.

Súvisiace články

Aktuálne správy