Čína chce v tomto roku znížiť výrobu ocele o 45 mil. ton

Krajina v tomto roku zároveň plánuje zmenšiť ťažbu uhlia o 280 mil. ton. Znamená to zrušenie 700 tis. pracovných miest v ťažbe uhlia a 180 tis. miest vo výrobe ocele.

Čína plánuje zredukovať svoju kapacitu výroby ocele v tomto roku o 45 mil. ton a znížiť kapacitu ťažby uhlia o 280 mil. ton. Povedal to v nedeľu Xu Shaoshi, šéf čínskej Štátnej komisie pre rozvoj a reformu. Zníženie výrobnej kapacity znamená presun 700 tis. zamestnancov z odvetvia ťažby uhlia a 180 tis. pracovníkov zo sektora výroby ocele, povedal šéf komisie na Svetovom ekonomickom fóre v čínskom meste Tianjin.

„Najnaliehavejšou úlohou je redukcia nadbytočnej kapacity,“ povedal Xu Shaoshi. „Som presvedčený, že dokážeme tento cieľ dosiahnuť,“ dodal. Čína vyhlásila, že bude riešiť prebytočnú ponuku veľkých priemyselných odvetví, ktorá smerom nadol tlačí ceny. Peking vo februári ohlásil plán, podľa ktorého v priebehu troch až piatich rokov zníži kapacitu výroby ocele o 100 až 150 mil. ton a produkciu uhlia o 500 mil. ton.

Čína plánuje alokovať celkovo 100 mld. jüanov (CNY), aby miestnym úradom a štátnym firmám pomohla financovať prepúšťanie v týchto dvoch sektoroch v tomto a budúcom roku. Podľa oficiálnych odhadov sa v oboch odvetviach zruší celkovo 1,8 mil. pracovných miest. Šéf štátnej komisie pre rozvoj a reformu zároveň zopakoval, že cieľom vlády je dosahovať priemerný ročný rast ekonomiky za obdobie rokov 2006 až 2020 na úrovni prinajmenšom 6,5 %.

(1 EUR = 7,3301 CNY)

Súvisiace články

Aktuálne správy