Taliansko ráta pre brexit so spomalením ekonomiky

Taliansky minister hospodárstva nevylúčil slabší ekonomický rast, banka UniCredit zredukovala svoju prognózu rastu ekonomiky v roku 2017 na úroveň 0,2 % až 0,7 %, doteraz predpokladala rast o 1,2 %.

Britské odhlasovanie odchodu z Európskej únie by mohlo viesť k tomu, že talianska ekonomika porastie pomalšie, ako sa pôvodne prognózovalo, čo bude mať negatívny vplyv na verejné financie. Povedal to taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. „Musíme hovoriť veľmi jasne: nedá sa vylúčiť, že po brexite pre dôvody, ktoré sú mimo našej kontroly, sa obraz ekonomiky zhorší a budeme mať menší rast,“ vyjadril sa minister pre sobotňajšie vydanie denníka Corriere della Sera. „To postihne verejné financie. Dúfam, že sa to nestane, ale je to pravdepodobné,“ dodal.

Banka UniCredit, ktorá je najväčším peňažným ústavom krajiny, uviedla, že po britskom referende zredukovala svoju prognózu rastu ekonomiky v roku 2017 na úroveň 0,2 % až 0,7 %. Jej predošlá prognóza rátala s hospodárskym rastom o 1,2 %. Aktuálna predikcia talianskej vlády ráta s tým, že hrubý domáci produkt krajiny (HDP) v tomto roku posilní o 1,2 %. Taliansky verejný dlh, ktorý je na úrovni zhruba 133 % HDP, je v rámci eurozóny druhý najvyšší po gréckom dlhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy