EÚ musí brať brexit ako šancu uskutočniť odkladané reformy

Brexit je potrebné brať ako budíček, aby sme dobehli doteraz odkladané reformy Európskej únie (EÚ), uviedol šéf Nemeckého inštitútu pre výskum ekonomiky (DIW) Marcel Fratzscher. Informovala o tom agentúra DPA.
Fratzscher tvrdí, že potom, čo Briti odhlasovali vystúpenie z únie, musí EÚ urobiť jasný rez. „Nemyslím si, že je v záujme Európanov, aby dali Britom nejakú dobrú dohodu,“ povedal šéf DIW pre agentúru DPA. „Brexit znamená: Ste vonku.“ Každý ústupok by podľa neho mohol totiž vyvolať dominový efekt. Fratzscher požaduje zintenzívnenie integrácie EÚ.
Okrem dokončenia bankovej únie, priamej voľby Európskej komisie (EK) alebo jej predsedu a vlastnej parlamentnej komory pre eurozónu Fratzscher opäť požadoval európske ministerstvo financií. To by malo mať právomoc zasahovať do národných rozpočtov, keď krajina prekročí hranicu pre zadlženosť.
„Musíme však od základu vyčistiť bankový systém,“ uviedol Fratzscher. „V tom je najväčšia zraniteľnosť EÚ.“ Mnoho bánk má vo svojich bilanciách ešte stále veľký objem zlých úverov. Fratzscher okrem toho navrhuje celoúniové poistenie proti nezamestnanosti. „Európe chýba identita. Potom by ľudia videli: Aj mne prináša únia výhody.“
Tlak na reformy je veľký, v opačnom prípade môžu v krajinách, ako sú Taliansko, Francúzsko alebo Holandsko, vzniknúť podobné pohyby ako v Británii. „Obávam sa, že Taliansko je ďalším dominovým kameňom.“ Rím totiž robí príliš málo na riešenie problémov bánk. Navyše rast ekonomiky je slabý a verejný dlh obrovský.

Súvisiace články

Aktuálne správy