Agentúra Moodys znížila úverovú bonitu Rakúska na úroveň Aa1

Rakúske hospodárstvo má síce stabilné vyhliadky, ale nemožno očakávať, že bude silno rásť. Preto sa ratingová agentúra Moody’s rozhodla znížiť jeho doterajšiu najvyššiu úverovú bonitu o jeden stupeň na Aa1. Informuje o tom DPA.
Agentúra rozhodnutie zverejnila v piatok (24.6.) večer. Vlani v októbri pohrozila Viedni, že krajine zníži bonitu z úrovne Aaa o jeden stupeň.
Moody’s teraz upravil výhľad rakúskej ekonomiky z negatívneho na stabilný. Odôvodnil to tým, že niektoré riziká, ktoré mohli viesť k zhoršeniu bonity krajiny, sa stali časom nevýrazné.
Hlavným dôvodom zníženia bonity Rakúska je slabý očakávaný rast jeho hospodárstva v strednodobom horizonte. V súvislosti s týmto faktom bude ťažké, aby sa vysoký štátny dlh krajiny podarilo znížiť a sústavne ho redukovať.
Rakúsky hrubý domáci produkt (HDP) v rokoch 2012 až 2015 takmer vôbec nevzrástol. Vývoj súvisí s veľkým daňovým zaťažením práce, relatívne nízkym zapojením žien a starších ľudí do ekonomickej činnosti a slabým rastom produktivity práce.
Moody’s očakáva že do roku 2020 bude rakúsky HDP rásť priemerne o 1,3 %. Ak sa však neurobia ďalšie štrukturálne reformy, prírastok bude len 1,1-%. Vláda síce prijíma pozitívne opatrenia, ktoré ale nemajú veľký význam pre blízku budúcnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy