Nemusíte ho nenávidieť, ale za investíciu ho nepovažujte

, bloomberg;CNBC Foto: SITA/AP; thinsktock

Prečo sa tak často objavuje zlato vo finančných médiách? Pretože stojí na opačnej strane barikády tých, ktorí sa rozhodli obchodovať s akciami, dlhopismi, komoditami, realitami, či ukladajú svoje peniaze do investičných trustov a fondov obchodovaných na burze. Ale prečo je to tak?

Cena zlata kvôli obavám z odchodu Británie z EÚ stúpla o osem percent a vyšplhala sa na dvojročné maximum nad 1300 dolárov za uncu. Zlato je považované za bezpečnú investíciu v období politickej a ekonomickej neistoty. Zlatu predpovedali rast bez ohľadu na to, ako Briti zahlasovali. "Myslím, že zlato podá výkon či už nastane Brexit a lebo nie. Po Brexite nastane chaos, v takom prípade cena zlata stúpne. Ale ak by sa Briti rozhodli zostať, bude to dolár, ktorý uľahčí komoditám a zlatu prinášať vysoké výnosy," povedal Richi Ross, analytik Evercore ISI. "Či už  Brexit  alebo Bremain, zlato bude  "brenefitovať," zavtipkoval si v televízii CNBC Ross.

Aby sme jeho žarty pochopili, musíme vedieť, že dve z hlavných síl, ktoré ovplyvňujú ceny zlata sú americký dolár a neistota. Cena zlata klesá, keď sa otvorene hovorí o špekulácii ohľadom zvyšovania úrokových sadzieb zo strany Fedu. Sprísnenie monetárnej politiky Fedu je pre zlato zlé, a to predovšetkým preto, že vyššie sadzby v USA môžu viesť k posilneniu dolára a zvýšenie nákladov na držbu komodít. Na druhej strane stúpajúca neistota a poklesy cien akcií majú tendenciu podporovať zisky na strane zlata, čo je dôvod, prečo po hlasovaní proti status quo poslalo zlato smerom hore. Ale znamená to, že by investori mali byť býkmi v stávke na zlato?

Zlato v skutočnosti nie je investíciou. Jeho fanúšikovia síce radi opakujú, že ide o uchovávateľa hodnoty a menu, ale skúste pri nakupovaní zaplatiť zlatom. Na rozdiel od nákupu akcií firiem, nezískate časť potenciálne rastúcej firmy, nie ste zainteresovaní na budúcich peňažných tokoch alebo ziskoch. Nebudete dostávať dividendy ani profitovať zo spätného odkupu akcií. Zlato, ako každá iná komodita, znamená špekuláciu na budúci vývoj ceny.

Ak aj napriek tomu bude niekto trvať na tom, že zlato je investíciou, mal by sa pozrieť na výkon zlata počas dlhodobejšieho horizontu. Vráťme sa o storočie späť a vidíme, že len ťažko držalo krok s infláciou. Ak si to porovnáme ak ciami, je na tom zlato skutočne zle od konca roku 1979.

Nenájdete žiadne podobné obdobie, kedy by americké akcie mali takýto zlý výkon počas štyroch desaťročí. Ale aj akcie majú svojich víťazov a porazených, z dlhodobého hľadiska sú tie japonské na tom skutočne zle, od roku 1989 až do súčasnosti. Je to výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo. Tento príklad nám dáva jasný príklad, prečo by sme sa mali snažiť vybudovať si dostatočne diverzifikované portfólio rôznych tried aktív.

Zlatu rastie cena skokovito a opakovane počas masívnejších nákupov. Bolo to v rokoch 1915-20, 1941, 1947, 1951-66, 1974-76, 1983-85, 1981 1987-2000 a od roku 2011. To ale nie je dôkaz, že by sa používalo na investičné účely. Okolnosti, ktoré spôsobili zlatu sa darilo na prelome milénia  skutočne dobre, bola skutočnosť, že americký dolár oslaboval, akcie boli v medveďom trhu a centrálne banky obmedzili predaj tohto drahého kovu. Zároveň prevládali očakávania, ako sa neskôr ukázalo nepodložené, že centrálni bankári by z nedbalosti spustili tlač peňazí v boji proti Veľkej recesii spôsobenej finančnou krízou a odpálili hyperinfláciu. V tom čase nebolo ťažké byť pozitívni voči zlatu, a zvažovať investíciu do SPDR Gold Shares ETF.

Ale dnes je situácia iná. Finančná kríza je minulosťou, dolár rastie 13 rokom a inflácia nikde. Niet divu, že zlato stratilo tretinu svojej hodnoty z rekordných úrovní zo septembra 2011.

Možno, že najväčší býčí trend zlata spočíva v stávke proti ľudskej vynaliezavosti. Nenaplnilo sa malthuziánske zdesenie, že svet bude trpieť nedostatkom, ak sa zvýši počet obyvateľstva. Ľudia sa jednoducho stali oveľa múdrejší, produktívnejší a efektívnejší pri výrobe. Máme nádej, že ľudský mozog časom dokáže vyriešiť aj problémy, ako je globálne otepľovanie, rakovina, srdcové ochorenia, neznášanlivosť, a zároveň sa dokážeme vyhnúť strašným udalostiam, na ktorých obhajcovia kúpy zlata čakajú.

Nemusíte nenávidieť zlato, boli časy, kedy dokázalo zarobiť nejaké peniaze. Ale ako dlhodobá investícia, sú to vyhodené peniaze. 

Súvisiace články

Aktuálne správy