Pivovarníci musia produkty certifikovať v zahraničí

V súčasnosti na Slovensku nie je povinná certifikácia potravín. Certifikačný orgán môže certifikovať len produkty s chráneným označením pôvodu, to však pivovarníckym produktom chýba.

Slovenskí výrobcovia piva musia certifikovať svoje produkty v zahraničí aj napriek tomu, že na Slovensku existujú výskumné laboratóriá, ktoré by to dokázali zabezpečiť. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Sylvia Rechtoríková zo Slovenského združenia výrobcov piva a sladu hovorí, že certifikačný orgán pre poľnohospodárske a potravinárske výrobky Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR má kompetencie certifikovať iba výrobky s chráneným označením pôvodu, označené ako „chránené zemepisné označenie“ alebo „zaručene tradičná špecialita“. Pivovarnícke výrobky však takéto označenie nemajú.

V súčasnosti na Slovensku nie je podľa Rechtoríkovej povinná certifikácia potravín. Producenti výrobkov bez chráneného označenia pôvodu, teda aj pivovarníci, sa v prípade záujmu musia obrátiť na certifikačný orgán v EÚ, ktorý na to oprávnenie má. „Samozrejme náklady spojené s certifikáciou sú vyššie, ak sa vykonávajú v zahraničí. Faktory, ktoré na to vplývajú, sú najmä cena za dopravu vzoriek, zabezpečenie certifikátu v požadovanom jazyku, a podobne,“ uviedla Rechtoríková.

Pokiaľ by slovenskí pivovarníci mali povolené certifikovať svoje produkty na Slovensku, podľa Rechtoríkovej by to určite zjednodušilo proces certifikácie a celý proces získania certifikátu. „Je tu skúsenosť z minulosti, keď certifikát musel mať každý výrobok,“ dodala. Združenie doteraz žiadnu iniciatívu na zmenu nevyvíjalo, lebo certifikáciu pivovarnícke produkty dosiaľ nepotrebovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy