Brexit môže byť pre Európu bolestivý, oslabiť sa môže aj rast Slovenska

Pre Európu bude brexit bolestivý. Nielenže sa naruší usporiadanie síl v Európskej únii (EÚ), ale môže vzniknúť nebezpečný precedens, že podľa vzoru Britov pôjdu aj ostatné krajiny. Odchod Británie z únie môže pocítiť aj Slovensko, tento krok sa môže podpísať pod oslabenie hrubého domáceho produktu (HDP). Očakávajú to analytici.
„Odchodom Británie z únie sa porušila rovnováha usporiadania síl a je vysoko pravdepodobné, že dôjde k zvýšeniu ekonomického aj politického vplyvu Nemecka. Okrem toho je možné, že niektoré štáty východnej Európy a Ázie budú chcieť využiť rozpoltenosť EÚ v prospech vlastných záujmov,“ myslí si riaditeľ Saxo Bank pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko Pavel Drahotský.
Podľa banky brexit dopadne na Britániu v dvoch vlnách. „Primárny efekt brexitu pocíti krajina v priebehu niekoľkých hodín až dní. Môžeme očakávať oslabovanie libry, britských akcií a celého bankového sektora. Sekundárny efekt sa bude prejavovať v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov,“ doplnil Drahotský.
Analytici pritom už pred britským referendom upozorňovali na vplyv aj na slovenské HDP. Podľa Saxo Bank by mohlo poklesnúť o desatinu percentuálneho bodu. Predpokladané zníženie ekonomického rastu v eurozóne môže dodatočne výraznejšie zasiahnuť slovenský export aj podľa analytikov Národnej banky Slovenska, v menšej miere aj domáce sektory ekonomiky. Podľa nich by slovenská ekonomika mohla zaznamenať slabý hospodársky rast, a to o 0,34 % menej do roku 2020. V tomto roku pritom NBS odhaduje rast na úrovni 3,3 % a do roku 2018 by malo vzniknúť približne 80.000 nových pracovných miest. Vystúpenie Británie z EÚ by však podľa analytikov NBS mohlo tieto prognózy ovplyvniť a vytvoriť by sa mohlo na Slovensku o 5300 menej pracovných miest do roku 2020.
Spojené kráľovstvo bolo tiež hybnou silou pre EÚ a destináciou pre nadmerné úspory z eurozóny. „Jeho menová a fiškálna nezávislosť umožnila uniknúť dvojitej recesii eurozóny v roku 2012 a viedla k vyššiemu rastu HDP Spojeného kráľovstva, ale aj k vyššiemu rozpočtu a vonkajším deficitom,“ priblížili analytici spoločnosti Fidelity.
Britská ekonomika je tak hlboko včlenená do Európy. „Je nepravdepodobné, že sa to v prípade odhlasovania brexitu zmení, a to dokonca aj v dlhodobom horizonte, keďže narušenie stavu nie je v záujme žiadnej strany. Hospodárske cykly EÚ a Spojeného kráľovstva však nie sú vždy zosúladené a stimuly pre integráciu sa môžu postupom času meniť,“ doplnili analytici Fidelity.
Riziko však vidia, že podľa Británie pôjdu aj iné krajiny. „Okrem ekonomického efektu brexit predstavuje aj politický úder pre európsku integráciu po mnohých rokoch pokračujúcej expanzie,“ tvrdia analytici Fidelity. Protieurópske nálady by mohli podľa nich zosilnieť napríklad v Taliansku, či Dánsku. „Politické riziko zostane v najbližších mesiacoch zvýšené, každá udalosť sa bude analyzovať z vnútroštátneho hľadiska,“ doplnili.

Súvisiace články

Aktuálne správy