Hlas ľudu vyvolal bezprecedentnú situáciu na trhoch: Veľká Británia si zvolila cestu z únie

, bloomber;patria;reuters;SITA;ČTK Foto: SITA/AP

Ešte po polnoci to vyzeralo na variant, že by Británia mala skôr zotrvať v EÚ. Aj niektorí politici pod tlakom ďalších prieskumov pripúšťali, že je možné, že tento tábor zvíťazí. Aktuálna situácia je ale už iná.

Čisto technicky referendum nie je právne záväzné. Britský premiér David Cameron ho teda môže ignorovať. Pravdepodobnosť takého kroku je však minimálna. Ďaleko skôr sa prikloní prerokovať túžby nadpolovičnej väčšiny hlasujúcich a odvolá sa na Lisabonskú zmluvu s formálnou požiadavkou odchodu Veľkej Británie z EÚ. Nasledovať bude séria vyjednávaní na tému "ako oddeliť" krajinu od štruktúr únie. Odhady, koľko času tento proces zaberie, sa rôznia. Hovorí sa o dvoch a viac rokoch. Pre banky prináša Brexit ešte ďalší rozmer. Londýn je svetovým finančným centrom a bude na bankách ohodnotiť dopad Brexitu na veľkosť finančného centra.

Obchodníci londýnskej City mali ťažkú noc. Ich zamestnávatelia ich požiadali, aby pracovali non-stop kvôli Brexitu. Banky ako JPMorgan, Citigroup, Goldman Sachs a Morgan Stanley požiadali svojich zamestnancov, aby zostali v práci cez noc, objednali im hotely v blízkosti ich kancelárií a tiež ich pravidelne zásobovali jedlom priamo v kancelárii. Citigroup objednala pre kľúčových sales a trading zamestnancov taxíky, aby zabezpečila, že budú ešte pred štvrtou hodinou rannou včas na mieste. Taktiež brokerské domy pre retailových obchodníkov očakávali problémy. Navýšili maržové požiadavky na obchodovanie s menami. Spoločnosti majú ešte v živej pamäti nezávideniahodnú situáciu v akej sa ocitol švajčiarsky frank po nečakanom uvoľnení Capu centrálnou bankou Švajčiarska.

Goldmani svojim klientom oznámili, že ich forexové oddelenie bude pripravené prijímať pokyny na obchodovanie aj vo štvrtok v noci. Rovnaký krok urobila aj JPMorgan. Obe banky varovali svojich klientov, že niektoré časti trhu sa môžu vo vypätých situáciách stať nelikvidnými a tak môže dochádzať k problémom s exekúciou obchodných pokynov od klientov.

Naopak niektorí manažéri hedžových fondov zostávali počas včerajšieho večera pokojní. Veria, že Brexit nie je udalosť, na ktorú by mali mať naviazané svoje stávky. Predpokladali že britská libra má pravdepodobne už svoje najväčšie pohyby za sebou. 

Čierny scenár nakonioec Sorosovi vysiel. Ide o bezprecedentnú situáciu na svetových trhoch. Britská libra po prvých sčítaných hlasoch bola doslova zadupaná do zeme. Mierne po polnoci ešte atakovala ročné maximá, aj ďalšie meny boli výrazným spôsobom ovplyvnené. Euro stráca cez 3,5 %,  japonský jen strácal cez 5 %, straty už korigoval. Na druhej strane spektra nájdeme bezpečné prístavy ako švajčiarsky frank alebo kanadský dolár.

Pravdepodobný výsledok už začal ovplyvňovať aj ďalšie trhy. Ázijský akciové indexy masívne strácajú. Veľmi zaujímavý je štart obchodovania v Európe. Brexit vysiela doslova vlny na finančných trhoch. Americké futures na hlavné indexy, ktoré štvrtok skončili v pluse, odpisujú medzi 4 a 5 %.

Trhová hodnota podnikov obchodovaných na burze v Londýne sa podľa agentúry Reuters prepadla o viac ako 100 miliárd libier. Napríklad akcie britských bankových domov Barclays, Royal Bank of Scotland a Lloyds strácajú približne štvrtinu svojej hodnoty.

"Nikto nepočítal s tým, že Briti skutočne vystúpia z EÚ," povedal agentúre DPA jeden z obchodníkov. Britská libra sa v reakcii na výsledok referenda prepadla voči doláru o desať percent a dostala sa na najnižšiu úroveň za tri desaťročia. "Je to úplne nečakané," vyhlásil analytik Norihiro Fudžito zo spoločnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. Finančné trhy podľa neho teraz budú sledovať, či skupina veľkých svetových ekonomík G7 podnikne kroky na upokojenie situácie.

Zlato ako bezpečný prístav si pripisuje solídne zisky. Aktuálne sa obchoduje +5,51% na 1324 USD za jednu uncu."Pretože je brexit považovaný za mimoriadne rizikovú udalosť, má tendenciu vyvolávať veľký záujem o zlato," uviedol jeden z analytikov spoločnosti Mizuho Bank.

Svetové ceny ropy sa v reakcii na odchod Británie z EÚ prepadli zhruba o šesť percent. Cena severomorskej ropy Brent okolo 06:30 SELČ strácala 5,9 percenta na 47,90 USD za barel.

Investori majú obavy predovšetkým z dopadov, aké by mohol mať brexit na európsku ekonomiku. "Zlý stav ekonomiky v Británii a v Európe nie je pre ropu priaznivý," poznamenal analytik ropného sektoru Victor Shum zo spoločnosti IHS.

Výsledok britského referenda je palivom pre ďalších euroskeptikov. Nespokojných je v EÚ viac. Geert Wilders z krajnej pravice z Holandska vyhlásil, že ak sa stane premiérom, tak vypíše referendum o zotrvaní Holandska v EÚ. Naopak Škóti volili silne pre zotrvanie v EÚ. To je samozrejme v priamom kontraste s výsledkom referenda a indikuje to možnosť budúcich problémov. Nad budúcou súdržnosťou Veľkej Británie visí otáznik. V tom najhoršom scenári by Škóti mohli chcieť znovu nezávislosť a začať vyjednávanie o vstupe späť do EÚ.

Nigel Farage (UKIP) si užíva už takmer isté víťazstvo. Na otázku či by mal Cameron rezignovať povedal, že samozrejme okamžite. To si však nemyslí rad členov britského parlamentu, keď ešte v noci doručila priamo Cameronovi otvorený list, kde 84 členov vyjadrilo želanie, aby zotrval ako premiér či už dopadne voľba akokoľvek. Cameron ale vo svojom prejave hovoril o sebe ako premiérovi už v minulom čase, čo naznačuje jeho najbližšie kroky. 

Na druhej strane štátnici, ktorí veria v EÚ, sa vyjadrujú skôr v zmysle smutného konštatovania faktu a potreby prijať novú realitu nového usporiadania síl. Faktický odchod Británie bude trvať minimálne dva roky a počas tohto obdobia bude potrebné nastaviť ako politické, tak aj obchodné a diplomatické vzťahy. Donald Tusk najskôr vyjadril poľutovanie nad tým, že sa Británia rozhodla, ako sa rozhodla. Ale potom dodal známe príslovie – čo ťa nezabije, to ťa posilní. Takže pravdepodobne verí v to, že teraz bude integrácia jednoduchšie, pretože 28-ku opustí pravdepodobne jeden z najhlasnejších "rebelov".

Slovensko spomalí len minimálne

Vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) by výraznejší priamy dopad na slovenskú ekonomiku nemalo mať. Podľa prepočtov Národnej banky Slovenska, ktoré zverejnila začiatkom júna, by to totiž v porovnaní s aktuálnou predikciou mohlo znamenať spomalenie rastu nášho hospodárstva iba o 0,34 %. To by orientačne predstavovalo o približne 5 300 menej vytvorených pracovných miest a ceny by mohli stúpnuť o ďalších 0,4 %.

Analytici centrálnej banky pritom vychádzali z analýzy OECD, ktorá predpokladá, že rast britskej ekonomiky v prípade vystúpenia z Európskej únie by mohol spomaliť kumulatívne do roku 2020 o viac ako tri percentuálne body. "Priamy vplyv prameniaci zo zníženého rastu hrubého domáceho produktu vo Veľkej Británii na slovenskú ekonomiku by v takomto prípade nemusel byť výrazný, keďže v rámci teritoriálnej štruktúry predstavuje export do Veľkej Británie približne 4 % z nášho celkového exportu," konštatuje menový úsek centrálnej banky s tým, že predpokladané zníženie ekonomického rastu v eurozón (ME) e by dodatočne výraznejšie zasiahlo slovenský export a v menšej miere aj domáce sektory ekonomiky. 

Podľa prepočtov analytikov centrálnej banky by najsilnejším kanálom pre hrubý domáci produkt bolo zníženie zahraničného dopytu po exportoch Slovenska. Negatívne by mohla pôsobiť aj celková neistota, naopak pozitívne by mohol vplývať kurzový kanál prostredníctvom očakávaného slabšieho nominálneho efektívneho kurzu. Pre infláciu by bol najsilnejším kurzový kanál, ktorý by bol čiastočne tlmený slabším rastom. 

Menový úsek však zároveň upozorňuje, že odhadnúť celkový a komplexný vplyv brexitu je značne komplikované. Okrem možných turbulencií na finančných trhoch bude totiž záležať aj od prípadných následných rokovaní o tech (TE) nickom postupe vystúpenia Veľkej Británie z EÚ. "Brexit by však mohol spôsobiť aj politické implikácie, ako je diskusia o odchode ďalších krajín, prípadne výraznú zmenu vnútorného integračného procesu v EÚ. Takisto by mohol nastať výraznejší odliv najmä finančných služieb z Veľkej Británie, prípadne zmena migrácie," píše sa v analýze menového úseku NBS s tým, že takéto komplexnejšie vplyvy v prepočtoch zohľadnené nie sú. 

Aktuálna prognóza ministerstva financií s dopadmi britského referenda o zotrvaní v Európskej únii ešte nepočíta. Štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc v utorok uviedol, že rezort sa nimi bude zaoberať, až keď budú známe výsledky. Podľa neho ministerstvo pripraví podklady na to, aby aktualizovaná septembrová prognóza počítala aj s brexitom.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy