Brexit podľa UniCredit spomalí rast eurozóny na 0,5 až 1 %

Banka UniCredit predpokladá, že reviduje svoju prognózu rastu ekonomiky eurozóny v roku 2017 na úroveň 0,5 až 1 %. Jej doterajšia prognóza rátala s rastom o 1,6 %. Podľa inštitútu Ifo Nemecko bude musieť zvýšiť príspevky do rozpočtu EÚ o 2,5 mld. eur.

Odchod Veľkej Británie z Európskej únie bude znamenať, že Nemecko bude musieť do rozpočtu prispieť dodatočnou sumou. Nemecký inštitút Ifo odhaduje, že to bude 2,5 mld. eur. Celkový príspevok Británie do rozpočtu EÚ v roku 2016 je stanovený na sumu 19,4 mld. eur. Krajina z únie v tomto roku dostáva zhruba 7 mld. eur. Vzniká tak medzera na úrovni tesne nad 5 percentami celkového rozpočtu únie.

Banka UniCredit uviedla, že odchod Británie by znamenal zvládnuteľné negatíva pre ekonomiku eurozóny vzhľadom na vplyv na obchod, únik financií do bezpečia, neistotu spôsobujúcu sprísnenie finančných podmienok a odkladanie investícií. Banka predpokladá, že zreviduje svoju prognózu rastu ekonomiky eurozóny v roku 2017 na úroveň 0,5 až 1 %. Jej doterajšia prognóza rátala s rastom o 1,6 %. Podľa štúdie Bertelsmannovej nadácie z dlhodobého hľadiska brexit uberie rastu nemeckej ekonomiky 0,3 až 2 percentá.

V obchode s tovarmi dosahuje zvyšok EÚ voči Británii prebytok v sume zhruba 100 mld. eur. Británia dosahuje prebytok v objeme 20 mld. eur v exporte služieb. Možné opätovné zavedenie dovozných ciel na úrovni 10 % by mohlo viesť k redukcii hrubého domáceho produktu zvyšku EÚ o 0,26 %.

Veľká Británia je najväčším príjemcom priamych zahraničných investícií (PZI) smerujúcich do EÚ. Podľa údajov Konferencie OSN o obchode a rozvoji ( UNCTAD) to bolo v rokoch 2010 až 2014 v priemere 56 mld. USD ročne. Je možné, že časť PZI sa presmeruje do iných krajín EÚ, ak Británia stratí prístup na jednotný trh.

Ak Londýn obmedzí imigráciu, mohlo by to mať negatívny vplyv na východoeurópske krajiny, z ktorých koncom roka 2015 pochádzalo približne 1,2 mil. zahraničných pracovníkov v Británii. Najakútnejšie vy to pocítili krajiny, z ktorých pochádza najviac ľudí pracujúcich v Británii, a to Poľsko (853 tisíc ľudí v roku 2014), Rumunsko (175 tisíc) a Litva (155 tisíc).

(1 EUR = 1,1389 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy