Švédsko chce ukončiť používanie hotovosti do 5 rokov, k dosiahnutiu tohto cieľa je čoraz bližšie

, The Local Foto: SITA/AP; YT/bloomberg

Prázdne peňaženky nie sú vo Švédsku známkou ťažkých časov, sú skôr prejavom pokroku.

Hotovosť tvorí len 2 % všetkých platieb v krajine, ktorá si predsavzala, že sa stane svetovým priekopníkom v úplnom odstránení mincí a papierových peňazí z obehu.

Múzeá, pouliční predavači, a dokonca aj kostoly sa začali spoliehať výhradne na elektronické platby. Švédsky rozhlas medializoval správu, že všetky hotovostné platby by mohli zmiznúť do roku 2021.

Švédsko nemá problém prehodnotiť základné princípy spoločnosti. Krajina otvorila svoj prvú samoobsluhu bez predavačiek, zákazníci dokážu kedykoľvek vstúpiť do obchodu s využitím svojho smartfónu, nakúpiť základné potraviny a za tovar mobilom aj zaplatiť. Neustále modernizácie a vybavenie novými nástrojmi je súčasťou celkovej misie krajiny: stať sa efektívnejšou. V globálnom rebríčku najinovatívnejších krajín patrí Švédsko konštantne do prvej päťky.

Inými slovami, bezhotovostná spoločnosť bude malý krok pre Švédov, ale veľký pre ľudstvo.

Tento trend má ale aj svoje tienisté stránky. Okrem záťaže pre ľudí, ktorí z nejakého dôvodu nechcú, alebo nedokážu držať krok s novými technológiami, napríklad staršie osoby a obyvatelia niektorých vidieckych oblastí, je bezhotovostná spoločnosť náchylnejšia k elektronickým podvodom. V roku 2014 sa počet prípadov podvodov zvýšil na 140 000, čo je viac ako dvojnásobné množstvo z pred desiatich rokov, tvrdí to správa švédskeho ministerstva spravodlivosti. Kritici bezhotovostného systému sa obávajú väčšieho nárastu tohto druhu kriminality, ak sa platby komplet presunú do on-line prostredia.

"Niekedy sa musíte priučiť novým veciam," povedal Krister Cold zo Švédskej únie komerčných zamestnancov pre The Local. "Bude to trocha nezvyklé počas prechodného obdobia, ale myslím si, že to bude natoľko jednoduché, že si čoskoro uvedomíme, že tento spôsob je oveľa jednoduchší a lepší, ako mať hotovosť."

Tí, ktorí podporujú nový systém tvrdia, že poklesne počet krádeží vo fyzickom svete, nebude toľko vreckových krádeží a vlámaní, keď si zločinci uvedomia, že platobná karta môže byť deaktivovaná okamžite. Dnes je Švédsko na míle vzdialené mnohým európskym krajinám, pokiaľ ide o využívanie platobných kariet. V roku 2015 urobil priemerný Švéd 207 platieb kartou. To je trikrát viac, než ľudia v susedných krajinách. Očakáva sa, že tento rozdiel v nasledujúcich piatich rokoch ešte viac narastie, keď dnešné 2 % platieb v hotovosti klesnú na 0,5 %, alebo ešte menej.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy