Bežný účet štátov OPEC sa prepadol do deficitu prvýkrát za takmer 20 rokov

Príjmy štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) z exportu komodity klesli minulý rok takmer o polovicu, v dôsledku čoho sa kombinovaný bežný účet OPEC prvýkrát za takmer dve desaťročia prepadol do deficitu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vývoz krajín OPEC klesol v roku 2015 medziročne o 46 % na 10-ročné minimum, uviedol ropný kartel v najnovšej správe, ktorú zverejnil tento týždeň. Ako dodal, pod prepad príjmov sa podpísali dlhodobo nízke ceny ropy, ktoré začali klesať v 2. polovici roka 2014. Od tohto obdobia klesli približne o 50 %.
Situáciu ešte viac zhoršilo rozhodnutie OPEC v novembri 2014, že napriek poklesu cien komodity jej produkciu nezníži. Kartel sa tak rozhodol s cieľom udržať si svoj trhový podiel, keďže očakával, že nízkymi cenami donúti konkurenciu k stiahnutiu sa z trhu.
Tržby z exportu ropy krajín OPEC dosiahli minulý rok 518,2 miliardy USD (455 miliárd eur), čo je najnižšia hodnota od roku 2005, aj keď vývoz ropy mierne vzrástol z 23,2 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov) na 23,6 milióna barelov/deň. V dôsledku toho zaznamenal bežný účet platobnej bilancie OPEC vlani deficit 99,6 miliardy USD. To je prvý schodok od roku 1998.
Na porovnanie, v roku 2014 evidoval kartel prebytok bežného účtu na úrovni 238,1 miliardy USD. Výhľad na tento rok správa OPEC neuvádza, americký Federálny úrad pre energetiku však očakáva, že klesnú aj tento rok, a to približne o 15 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy