Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa v júni spomalil

Tempo rastu aktivity súkromného sektora eurozóny sa v júni 2016 spomalilo a dosiahlo najnižšiu úroveň za 17 mesiacov. To signalizuje, že politická a ekonomická neistota brzdí podnikateľskú aktivitu v regióne, ktorý platí eurom. Informovala o tom na svojej internetovej stránke spoločnosť Markit.
Podľa najnovšieho prieskumu Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov klesol v júni na 52,8 bodu z májových 53,1 bodu.
Júnová hodnota indexu je najnižšia od januára 2015, ale udržala sa nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu. PMI súkromného sektora eurozóny sa pohybuje nad touto hranicou od júla 2013.
Tento výsledok však naznačuje, že eurozóna má za sebou najslabší kvartál od 4. štvrťroka 2014. Dôvodom je neistý vývoj situácie v Európe aj vo svete. Manažéri sa obávajú najmä politických zmien a rastúcej neistoty v ekonomike v súvislosti s britským referendom o členstve v Európskej únii a tiež v dôsledku spomaľovania rozvíjajúcich sa ekonomík.
Prieskum ukázal tiež, že PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, sa v júni znížil na 52,4 bodu z 53,3 bodu v máji, čo je jeho 18-mesačné minimum.
Ale PMI výrobného sektora eurozóny v júni vzrástol na 52,6 bodu z 51,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci a je najvyšší za uplynulého pol roka.
Čo sa týka najväčších ekonomík bloku, spomalenie rastu aktivity v súkromnom sektore Nemecka ešte podčiarkol jej pokles vo Francúzsku. PMI francúzskeho súkromného sektora sa totiž v júni prepadol pod hranicu 50 bodov na 49,4 bodu (z 50,9 bodu v máji), prvýkrát po štyroch mesiacoch. Zvyšok regiónu zaznamenal mierne spomalenie rastu.
Júnové výsledky prieskumu tak podľa hlavného ekonóma Markit Chrisa Williamsona ukazujú, že eurozóna spomaľuje. Predpovedá, že v tomto 2. štvrťroku sa výkon ekonomiky bloku zvýši o zhruba 0,3 %, čo je menej ako prvých troch mesiacoch 2016, keď vzrástol o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy