Nebezpečný precedens: Ak sa Briti rozhodnú zakývať únii, kto bude ďalší?

, CNBC Foto: SITA/AP;thinkstock

Analytici tvrdia, že bez ohľadu na výsledok vyvolá referendum o Brexite dominový efekt po celej Európe. Ide o jedno z najvýznamnejších všeľudových hlasovaní v nedávnej britskej histórii, ktorého výsledok by mohol mať ďalekosiahle dôsledky ako pre globálnu ekonomiku, tak pre politiku Európy.

Nedávny prieskum verejnej mienky YouGov ukázal, že v šiestich zo siedmych oslovených krajín si ľudia myslia, že ak by došlo k Brexitu, podobnou cestou by sa vybralo viac krajín únie. Šesťdesiatdeväť percent Švédov verí, že by tento scenár pravdepodobne nastal. Rovnako rozmýšľa aj 66 percent Dánov a 57 percent Nórov.

"Z európskeho hľadiska je otázka výsledku referenda jedna vec, ale myslím, že ak sa na vec pozrieme zo širšieho spektra, to, čo nám referendum ukazuje, je „dílovanie“ s euroskeptickými a populistickými stranami, všade po celom kontinente a to v oboch smeroch. Z tohto pohľadu je vlastne jedno, či Veľká Británia zostane alebo nie. Hlavný odkaz znie, dňom stále užšej integrácie je v podstate koniec,"cituje televízia CNBC Carstena Nickela, politického analytika z Teneo Intelligence.

„Zatiaľ čo vyhliadky na Brexit povzbudzujú ďalšie krajiny v Európe, aby tento príklad nasledovali, nie sú jediný, kto "zasial semienka pochybností," hovorí Paolo Dardanelli, docent komparatívnej politológie na University of Kent. "Dánsko a Švédsko by mohli byť tými, kto sa pre obdobný krok rozhodne, najmä ak sa ich postavenie Brexitom výrazne oslabí."

Nickel dopĺňa, že riziko odchodu ďalších krajín by sa neobjavilo okamžite. Okrem Švédska a Dánska by sa pozornosť mala venovať aj Holandsku. Tieto krajiny by boli v pozícii relatívnej sily, v porovnaní s inými európskymi krajinami, ktoré by mali slabšie pozície v prípade, že by sa spustila diskusia o vystúpení z únie. "Dalo by sa povedať, že rokovania by mohli byť odlišné v štátoch ako je Dánsko alebo Švédsko, alebo Holandsko, kde sa pozeráme na krajiny s dobre fungujúcimi politickými  inštitúciami aj ich ekonomika je na tom celkom dobre." Verejná diskusia na túto tému už prebieha. "Ľudia hovoria, že nechcú doplácať na Juhoeurópanov, ktorí nie sú schopní reformovať svoju ekonomiku, takže si myslím, že je to problém," popisuje situáciu Nickel.

Pri komplexnejšom pohľade Dardanelli popisuje štyri hlavné dôsledky Brexitu, vrátane nevratného popretia predstavy, že integrácia je osudom Európy. Ďalšie následky budú marginalizácia členských štátov EÚ, ktoré sú mimo eurozóny, napríklad Dánsko a Švédsko. Írsko, ktoré je členom eurozónya sú tam úzke väzby na Veľkú Britániu, sa ocitne "v nepríjemnej situácii." Pre Nemecko to bude znamenať "ešte dominantnejšie postavenie", zatiaľ čo v rovnakom čase stráca "vzácny spojencov v otázkach, ako sú ekonomické reformy, konkurencieschopnosť, voľný obchod a tak ďalej". Výsledkom by podľa Dardanelliho bola pravdepodobne menej konkurencieschopná a viac protekcionistická EÚ.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy