Čo urobia centrálne banky, keď Británia zahlasuje za vystúpenie z EÚ

, Business Insider Foto: TASR/AP;SITA/AP

Brexit by mohlo znamenať, že Bank of England bude musieť znížiť sadzby na 0 %. Je pravdepodobné, že centrálne banky po celom svete budú nútené zasiahnuť a upokojiť trhy. Aký scenár predpovedajú analytici Barclays?

Bank of England – zníženie sadzieb na 0 %
Očakávali by sme, že BoE zníži diskontnú sadzbu na nulu (v súčasnosti 50bp) a nasadí nový program kvantitatívneho uvoľňovania. Mohlo by k tomu pravdepodobne dôjsť počas leta, s najväčšou pravdepodobnosťou na augustovom zasadnutí po predložení správy o inflácii. Podľa nášho názoru bude budúci vývoj úrokových sadzieb od tohto zlomu silne závislý na prebiehajúcej miere neistoty, aktuálnych dát a rozhodnutí v rámci okamžitej politiky po referende. Ako navrhol guvernér Carney, menová politika by sa mohla oprieť napríklad o FX odpisy v prípade nadmerného prekročenia.

Európska centrálna banka – núdzová likvidita
Očakávali by sme, že ECB bude pripravená v prípade potreby oznámiť opatrenia na podporu likvidity, okrem iného prostredníctvom výmenných dohôd s ostatnými centrálnymi bankami. Nemali by sme očakávať oznámenie o dodatočnom uvoľnení menovej politiky 21. júla, ECB potrebuje najskôr získať jasnejšie dôkazy vplyvu Brexitu na eurozónu v reálnej ekonomike. Možné opatrenia by mohli zahŕňať včasné oznámenie časového rozsahu a / alebo predĺženie nákupu aktív programu (ktorý by mal skončiť v marci 2017) a zmeny jeho parametrov.

Federálny rezervný systém USA – oneskorenie na zvyšovanie sadzieb
Tento týždeň opäť zaznel holubičí tón z Fedu, čo sa vačšinou spája s nie práve najlepšími správami z pracovného trhu z mája tohto roka. Zlepšenie nadchádzajúcich údajov o trhu práce by tak mohlo dať Fedu impulz. Avšak, aj keď nejde  výslovne o referendum vo Veľkej Británii, Fed by pravdepodobne, podľa nášho názoru, nemal ignorovať potenciálu volatilitu na finančných trhoch uprostred rozvíjajúcej sa nestabilite, v ktorej sa americká ekonomika nachádza. Veríme, že to pravdepodobne povedie k oneskoreniu nárastov sadzieb.

Bank of Japan – neplánované menové intervencie
BOJ opustil politiku bez zmeny v júni, ako sa očakávalo. Ale zdôraznil, že by neváhal prispôsobiť politiku aj naďalej v prípade potreby. Toto prehodnotenie sa uskutoční po voľbách do hornej komory pri BoJ počas nasledujúcej schôdze 28.-29. júla ( kedy očakávame ďalšie uvoľňovanie opatrení). Avšak v prípade náhleho zhodnotenia JPY (mena už posilnila o viac ako 15 % od začiatku roka), napr, ak by Británia vystúpila z únie, nevylučujeme prípadné neplánované stretnutia centrálnych bankárov a menové intervencie.

Švajčiarska národná banka – agresívny predaj švajčiarskych frankov
Očakávame, že SNB bude zasahovať, agresívnym predajom frankov a rozvíjaním jadrovej politiky, čo je vyslobodenie domácich bánk zo záporných sadzieb z vkladov. Navyše môže aj ďalej znižovať sadzby na -100bp alebo -125bp.

 

Švédska centrálna banka – ďalšie uvoľňovanie
„Neočakávame výraznú zmenu v politike Riksbank, je tu však šanca, že môže reagovať na ďalšie uvoľnenie ECB a spomalenie domáceho rastu. V prípade, že finančný trh dokáže dostatočne potlačiť výkyvy cien ropy, vidíme vyššiu pravdepodobnosť zníženia úrokovej sadzby Norges Bank na septembrovom zasadnutí. "

 

Súvisiace články

Aktuálne správy