Ceny ropy mierne vzrástli, americká WTI sa predáva po 49,50 USD za barel

Ceny ropy mierne vzrástli. Americká WTI sa obchoduje po 49,50 USD (43,87 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s augustovým kontraktom sa dnes ráno o 7.57 SELČ predával po 49,50 USD. To je o 37 centov alebo 0,75 % viac než v stredu (22. 6.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy klesol o 72 centov alebo 1,4 % a uzavrel na úrovni 49,13 USD za barel. Augustový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zdražel tiež o 37 centov na 50,25 USD za barel.
Trh sa dnes sústredí na referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii (EÚ). Prvé výsledky budú známe v noci na piatok. „Globálne ceny ropy budú v piatok zrejme určené všeobecnými reakciami na referendum o brexite,“ uviedol expert austrálskej firmy CMC Markets Ric Spooner. Výsledok referenda je neistý a prívrženci rovnako ako odporcovia vystúpenia krajiny z únie mali podľa prieskumov podobnú podporu.
V USA podľa stredajšej správy ministerstva energetiky klesli zásoby ropy v uplynulom týždni menej, než sa očakávalo. Ropné rezervy sa znížili o 0,9 milióna barelov na 530,6 milióna barelov. Experti počítali s poklesom až o 1,3 milióna barelov.

Súvisiace články

Aktuálne správy