Bremain: Ak Briti v únii zostanú, majú sľúbené výnimočné postavenie

, BBC, The Guardian;businessinsider Foto: SITA/AP

Situácia na trhoch sa kvôli Brexitu podobá jazde na horskej dráhe, finančné trhy reagujú na všetko, vrátane prieskumov medzi voličmi. Nech už to dopadne akokoľvek, dá sa očakávať silná reakcia trhov.

Referendum v Británii sa vo všeobecnej rovine príliš nelíši od referend, ktoré už dôverne poznáme. Briti budú odpovedať na jednoduchú otázku, takmer každý, kto má právo voliť, sa môže slobodne rozhodnúť hlasovať. Očakáva sa účasť Britov, Írov, aj občanov Commonwealthu, ktorí sú plnoletí a sú rezidentmi Veľkej Británie. Ďalej môžu hlasovať britskí občania žijúci v zahraničí, ktorí boli na zoznamoch elektorátu v posledných 15 rokoch. Navyše budú môcť hlasovať občania na Gibraltári, ktorí v normálnych voľbách právo hlasovať nemajú.

Ktorákoľvek odpoveď, ktorá získa viac hlasov, zvíťazí. Vláda sa rozhodla usporiadať referendum 23. júna, ešte pred štartom ďalšej migračnej vlny, ktorá by mohla rozpútať ešte silnejšie protieurópske nálady. Volebné miestnosti sa otvoria presne o 7 hodine ráno UTC + 1 a uzavrú presne o 22 hodine UTC + 1. Prvé výsledky môžeme očakávať hodinu a pol po uzavretí miestností. Celkové výsledky sa dajú očakávať v piatok 24. júna v skorých ranných hodinách a finálne čísla počas dňa.

Britský premiér David Cameron počas svojej volebnej kampane v roku 2015 sľúbil, že ak vyhrá voľby, zaväzuje sa usporiadať referendum pre Britov o zotrvaní krajiny v EÚ. Bola to odpoveď na silnejúce hlasy vo vnútri jeho vlastnej strany a tiež silnejúcej strany UKIP (UK Independence Party) Nigela Faragea. Hlavne strana UKIP argumentovala, že vo Veľkej Británii sa poriadne nehovorilo o zmysluplnosti členstva od roku 1975, kedy sa Briti rozhodli zostať vo vtedajšom Európskom hospodárskom spoločenstve (EHS). Podľa Camerona sa EÚ od svojho vzniku zmenila, získala viac kontroly nad dennodenným životom. David Cameron doslova vyhlásil: "je čas, aby sa Briti znovu vyjadrili. Je na čase vyriešiť túto európsku otázku v britskej politike."

Nigel Farage

David Cameron vyjednal zmenu pravidiel pre Veľkú Britániu v rámci členstva v EÚ, ktoré budú okamžite platné, ak sa Briti vyslovia za zotrvanie v EÚ. Čo presne znamená toto "špeciálne" postavenie v rámci únijnej dvadsaťosmičky?

• Migranti budú môcť stále posielať dávky na deti späť do svojich domovských krajín. Cameron chcel tieto zatrhnúť, čo sa mu ale nepodarilo. Platba bude stanovená podľa úrovne nákladov na živobytie v domovskej krajine migranta namiesto bežnej úrovne vo Veľkej Británii.

• V súčasnosti môžu migranti požívať benefity pre nízkopríjmových pracovníkov. To chcel Cameron zakázať úplne, ale nebolo mu to dovolené. Namiesto toho novo prichádzajúci nebudú mať možnosť uplatniť si daňové úľavy a ďalšie benefity okamžite. Zľavy a výhody budú získavať postupne v závislosti na tom, ako dlho budú v Británii. Presné parametre ešte nie sú nastavené.

• Cameron vyjednal pre Veľkú Britániu výnimku, ktorá hovorí, že Británia nebude nikdy musieť prijať spoločnú menu. Získal tiež záruky, že EÚ nebude Britániu diskriminovať za používanie inej menu.

• Británia dostane vyplatené všetky britské peniaze použité na záchranu ktoréhokoľvek členského štátu EÚ.

• Londýnska City bude postavená mimo silnú reguláciu zo strany EÚ.

• Vôbec prvýkrát si Británia zaistila jasný prísľub toho, že Briti nebudú súčasťou snahy o "ešte užšiu úniu" s ostatnými členmi EÚ, čo je jeden z kľúčových princípov EÚ. Briti budú mať tiež "červenú kartu" čo sa legislatívy týka. Nemusia automaticky prijať všetko.

Doteraz bola vždy väčšia pozornosť venovaná apokalyptickým scenárom na trhu v príade Brexitu. Ale libra by mohla vyskočiť až o 6 % voči doláru, nemusela by, ako to predikujú ponuré prognózy, klesnúť o 15 % voči americkému doláru. Rast hrubého domáceho produktu by bol o 1 až 1,5 % nižší než v roku 2017, ale inak by tomu bolo, ak by sa Briti rozhodli úniu opustiť.

Čo sa dá očakávať, ak Británia zahlasuje za zotrvanie v EÚ:
Mena
Libra bude pravdepodobne mať navrch voči doláru, pretože neistota zmizne. "Ak sa zotrvanie potvrdí, trh sa okamžite začne sústrediť na základné ukazovatele a v tomto prípade môžeme predpokladať, že libra dosiahne do roka 1,56 voči doláru," myslí si Bill O'Neill z UBS Wealth Management.

Akciové trhy
Akcie sú nastavené na rýchly rast v prípade zotrvania. Barclays aj  Ryanair budú patriť k veľkým  víťazom vo Veľkej Británii, podľa výskumu Macquarie, zatiaľ čo Morgan Stanley predpovedá, že rally indexy EÚ bude pomalšia. Pozitívny sentiment by sa mohol rozšíriť aj za Atlantik, pretože rizikové aktíva sa stanú atraktívnejšie. Analytici z Morgan Stanley vo svojej poznámke píšu, že "táto epizóda by sa mohlo podobať oslavám 4. Júla, kedy Spojené štáty oslavujú svoju nezávislosť na Británii, zatiaľ čo teraz by sme oslavovali nedostatok nezávislosti Británie v rámci únie, s podstatným rastom trhov."

Úrokové sadzby
Výnosy z dlhopisov sa výrazne zvýšia, pretože investori vymenia bezpečný vládny dlh za rizikovejšie akcie, myslia si analytici Deutsche Bank. Dalo by sa to preložiť aj tak, že centrálne banky pristúpia k zvyšovaniu sadzieb. Ak by sa v referende Briti dohodli na výstupe z únie, museli by sa bankári  obávať situácie na finančných trhoch, pri zotrvaní sa centrálni bankári môžu plne sústrediť na zastavenie inflácie. Inflačná správa Bank of England v auguste bude dôležitým momentom, myslí si Bill O'Neill z UBS. "Bude to kľúčový bod v smerovaní politiky pre posledné mesiace tohto roka." 

Súvisiace články

Aktuálne správy