Fed sa pre obavy z brexitu s rastom úrokov neponáhľa

Bezprostredné riziká, ako potenciálny dosah britského referenda z 23. júna o tom, či krajina odíde z EÚ, by mohli zhoršiť výhľad ekonomiky USA, povedala šéfka amerického Federálneho rezervného systému Janet Yellenová.

Schopnosť amerického Federálneho rezervného systému (Fed) zvýšiť úroky v tomto roku pravdepodobne bude závisieť od tvorby pracovných miest, ktorá by presvedčila tvorcov menovej politiky, že ekonomika USA nespomaľuje. Povedala to v utorok v Kongrese USA šéfka Fedu Janet Yellenová. V prejave pred zákonodarcami Yellenová vyjadrila všeobecný optimizmus v súvislosti s vývojom ekonomiky, ale uviedla, že Fed bude opatrný pri zvyšovaní úrokov, kým nebude jasné, že trh práce sa udržiava v dobrom stave.

Bezprostredné riziká, ako potenciálny dosah britského referenda z 23. júna o tom, či krajina odíde z EÚ, by mohli zhoršiť výhľad ekonomiky USA, povedala Yellenová v bankovom výbore senátu. Rovnako by výhľad mohlo zhoršiť oslabenie rastu produktivity, ktoré by sa mohlo ukázať ako trvalá brzda hospodárstva. „Bezpochyby v posledných mesiacoch viacero rôznych ukazovateľov naznačuje stratu tempa, pokiaľ ide o zlepšovanie ekonomiky,“ konštatovala šéfka Fed-u. „Očakávame, že nastane obrat, ale máme opatrný prístup … kým opäť zvýšime úroky,“ dodala.

Vyjadrenia šéfky Fed-u naznačujú, že centrálna banka USA pravdepodobne nezvýši úroky na svojom nasledujúcom zasadaní koncom júla. Dovtedy totiž bude mať k dispozícii iba jednu dodatočnú správu o vývoji zamestnanosti. Terajšie projekcie tvorcov menovej politiky v centrálnej banke USA predpokladajú, že úroky sa zvýšia dvakrát v tomto roku a po trikrát v rokoch 2017 a 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy