Odkaz Société Générale: Ak chcete peniaze na dôchodok, musíte zmeniť spôsob investovania

, Société Générale Foto: TASR/Milan Kapusta

Ľudia, ktorí si chcú odkladať peniaze na dôchodok, musia počítať s väčšou investovanú sumou, dlhším investičným horizontom, alebo investíciou do rizikovejších aktív, ktoré ponúkajú väčší výnosový potenciál.

Za ideálny spôsob sporenia na dôchodok sa považuje investícia do diverzifikovaného portfólia zloženého zo svetových akcií, štátnych, prípadne zopár nejakých firemných dlhopisov a minima hotovosti. Vyvážená diverzifikácia medzi dlhopismi a akciami, kde investor môže pristupovať k postupnému rebalansovaniu a realokácii portfólia v čase, čím by sa malo znižovať riziko možných strát na konci dlhodobého investičného horizontu. Toto je zažitý koncept, ktorý už ale v súčasnosti nemusí fungovať. Vlastne nefunguje už niekoľko desaťročí.

Andrew Lapthorne, šéf kvantitatívnej analýzy v Société Générale, tento prístup vo svojej aktuálnej poznámke klientom prakticky pochováva. Svoje tvrdenie podporuje príkladom portfólia, ktoré tvoria z 50 % svetové akcie (podľa indexu MSCI World), 40 % štátne dlhopisy, 5 % zastúpenie má hotovosť a ďalších 5 % firemné dlhopisy. Počiatočná investícia je 100 tisíc dolárov a investičný horizont bol nastavený na 20 rokov. Výsledok je pre investorov sporiacich si na dôchodok prostredníctvom stratégie "kúp a drž" naozaj odstrašujúci. Podľa analytika je rovnako šokujúci aj pre súčasných investorov. "Ak by ste teraz investovali 100 tisíc dolárov pri súčasných výnosoch, za dvadsať rokov by ste si po odpočítaní nákladov a poplatkov vyzdvihli zhruba 21 800 dolárov. Ak by ste investovali pred desiatimi rokmi, výnos by dosiahol okolo 60 tisíc dolárov, ak pred 30 rokmi, bolo by to 150 tisíc dolárov," píše Lapthorne a pripája graf vývoja balansovaného portfólia v posledných desaťročiach.

Lapthorne ale uznáva, že skutočnosť nemusí byť až tak čierna, ako sa z grafu môže zdať. "Miera inflácie je v súčasnosti samozrejme oveľa nižšia, než bola pred 30 rokmi, a náklady a poplatky spojené s obchodovaním tiež," uvádza Lapthorne. A keďže inflácia aj poplatky majú na konečný výnos významný vplyv, je nutné túto skutočnosť vziať do úvahy.

Investori "na dôchodok" to v súčasnosti nemajú jednoduché. Stále ale platí, že ten, kto chce v budúcnosti dosiahnuť zaujímavé nominálne výnosy, musí s investovaním začať čo najskôr, aby bola  šanca na celkový úspech, čo najväčšia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy