Najnovšie kroky ECB: Zaplatíme bankám za to, že si od nás požičajú peniaze

, bloomberg Foto: SITA/AP

Náklady na pôžičky by mohli klesnúť pod nulu, Európska centrálna banka sa chystá zistiť, nakoľko je atraktívna ponuku platiť veriteľovi za to, že požičiava.

Od dnešného dňa sa banky v eurozóne môžu uchádzať o štvorročné pôžičky od ECB s úrokovou sadzbou, ktorá začína na nule a mohlo by v konečnom dôsledku skončiť aj v negatívnom pásme. Inštitucionálny dopyt by mohol prameniť z potreby splácať pôžičky zo starších a menej štedrých  programov. Pripravených je 50 miliárd eur.

Úverový program, známy ako TLTRO-II, je súčasťou taktiky ECB presvedčiť banky, aby poskytovali viac úverov podnikom a domácnostiam, čo by malo urýchľovať ekonomický rast a oživiť infláciu. Aj tak sa už mena bloku topí v likvidite a globálny výhľad je neistý. Dopad programu by mohol byť postupný, ale očakávanie nie sú príliš veľkolepé. "Nemyslíme si, že program dokáže zmeniť pravidlá hry z hľadiska podmienok pre poskytovanie úverov a rast úverov," povedal Nick Kounis, vedúci výskumu z ABN Amro Bank NV. Predpovedá že čisté pôžičky zo všetkých štyroch operácií programu sa budú pohybovať medzi 100 až 200 miliardami eur. "Je to dobrý nápad, ale neočakávame, že by to viedlo k rozmachu úverov."

Štvrťročná operácia TLTRO-II, bude najskôr účtovaná za hlavnú refinančnú sadzbu, v súčasnosti za nulu. To sa však časom môže zmeniť. Sadzby môžu prejsť do negatívneho pásma, ako úrokové sadzby z vkladov, ktoré sú na mínus 0,4 percenta, ak banky rozšíria svoje úvery o 2,5 percenta na konci januára 2018.

Prezident ECB Mario Draghi sa vyjadril, že tento plán bude oporou krehkému oživeniu regiónu. Jeho predchodca TLTRO-I doteraz poskytol bankám celkovo 426 miliárd eur, za nízke úrokové sadzby, ale nie nulové. Draghiho slovami sú to "celkom úspešné skúsenosti."

V rámci možností včasného splácania, banky vrátia 368 miliárd eur z tejto hotovosti 29. júna. Použijú na to pôžičky z TLTRO-II, ktoré by podľa Bloombergu mali dosiahnuť 420 miliárd eur.

Jedným z dôvodov požičať si práve teraz veľkú sumu peňazí, môže byť načasovanie. Operácia sa zhoduje s referendom vo Veľkej Británii. Rozhodnutie opustiť EÚ by mohlo spôsobiť nárazové vlny na trhoch až sa obmedzí prístup britských bánk k euru. Veritelia nestrácajú svoj nárok, ak majú operácie v spoločnej mene. "Jedným z faktorov, ktoré by mohli podporiť dopyt na júnovom TLTRO-II je obava z Brexitu," upresňuje Luca Cazzulani, stratég v UniCredit SpA v Miláne. Vo svojej klientskej poznámke napísal, že "banky budú musieť predložiť svoje ponuky deň pred referendom, čo by mohlo podporiť preventívny dopyt refinancovania ešte pred vypršaním splatnosti dlhu."

Ale ak je tu ešte jedna vec, likvidita. Čiastočne kvôli nákupným programom ECB, má eurozóna prebytok likvidity. Za posledný týždeň atakovala historické maximum, 868 miliárd eur. V prípade Brexitu sa euro môže do Británie dostať cez swapové linky s Bank of England.

Súčasne dopyt po úveroch nie je až tak markantný, ako poznamenal Elwin de Groot, ekonóm holandskej Rabobank. Predpovedá, že tento týždeň by mal dosiahnuť 40 miliárd eur. "TLTRO-II nebude mať veľký úspech, a to predovšetkým preto, že je pravdepodobné, že bude pomerne obmedzený dopyt po týchto úveroch kvôli obrovskej prebytočnej likvidite na peňažných trhoch a stále relatívne utlmenom dopyte po úveroch. Hoci sme presvedčení, že to je vlastne najlepšia a najúčinnejšia časť marcového balíčka od ECB, a má jasnú súvislosť s reálnou ekonomikou."

Súvisiace články

Aktuálne správy