Tri typy finančných prognostikov: To, čo si dnes želáte, dokážete v budúcnosti privolať

, Pragmatic Capitalism Foto: thinkstock

Pochopenie toho, aký typ finančného prognostika predstavujete, môže mať zásadný význam pre vybudovanie rozumného finančného plánu a dokáže zlepšiť vaše šance na finančný úspech. Nasledujúci návod vám pomôže lepšie pochopiť, aký typ prognostika ste.

Výbornou inšpiráciou je kniha s názvom "Superpredpoveď: Umenie a veda predikcie" od autorov Philipa Tetlocka a Dana Gardnera. Kniha vám pomôže pochopiť, nakoľko skutočnosť, akým spôsobom  spracúvate prípadné budúce výsledky , dokáže ovplyvniť pravdepodobnosť dosiahnutia týchto výsledkov. Všetci sme vlastne prognostici, v podstate Tetlock a Gardner poukazujú, ako všetko, čo robíme v živote, si vyžaduje implicitné alebo explicitné prognózy. To je zásadné aj pre správne pochopenie riadenia portfólia a správne finančné plánovanie.

Jedna z prvých vecí, ktoré musí inteligentný alokátor aktív urobiť je, že si utvorí prognózu očakávanej návratnosti aktív, ktoré vlastní. Koniec koncov, je to predsa jediný rozumný spôsob, ako si vytvoriť analýzu cash flow v prípade očakávanej zmeny výšky sadzieb v budúcnosti.

V súčasnom svete rastúcej popularity indexových fondov je až znepokojujúce, že mnohí z týchto prognostikov si ani neuvedomujú, že robia nejaké prognózy. Alebo ešte častejšie, síce robia prognózy, ale s veľmi nízkou pravdepodobnosťou. Dobrým príkladom z nedávnej histórie je mnoho veľkých penzijných fondov, ktoré v podstate len extrapolovali očakávania a vo svojej predikcii sa držia predpokladov,  že akcie a dlhopisy budú dosahovať výkonnosť podobnú ich historickým výnosom. V dôsledku toho si fondy stanovili neprimerane vysoké úrokové sadzby a ocitli sa v ťažkej situácii.

Pochopenie, aký typ finančného prognostika ste,  môže vylepšiť spôsob, akým rozmýšľate o zložení a stavbe svojho portfólia. Toto sú tri základné typy.

Bláznivý prognostik
Mladosť – pochabosť. Ale nie vždy sa to spája s vekom. Pochabý prognostik je ten, ktorý si myslí, že dokáže predvídať veľmi krátkodobé pohyby na trhoch. Empiricky je dokázateľné, že krátkodobé pohyby vo väčšine finančných aktív sú do značnej miery vecou náhody. Čím viac budete predlžovať časový horizont, tým viac budete zvyšovať svoju šancu na vytvorenie pozitívneho výsledku. Napríklad denný pohyb cien v prípade amerických vládnych bondov s päťročnou splatnosťou je do značnej miery náhodný. Kto vie, prečo sa dnes úrokové sadzby pohyboval oným smerom? Ale vieme s takmer 100 % pravdepodobnosťou, čo tento nástroj dokáže urobiť počas svojho 5 ročného obdobia. Bláznivý prognostik ignoruje túto empirický náhodnosť a namiesto toho sa pokúsi odhadnúť veľmi krátkodobý cieľ, hoci po celý čas sa vo vzduchu minca obracia a trafiť sa je otázkou šťastia.

Nevšímavý prognostik
Tento druh prognostika vie, že predvídať budúcnosť je ťažké predvídať, ale zároveň nemá ani primeraný model pre odhad budúcej návratnosti. Niekedy síce vytvárajú prognózy, bez toho, aby vedeli, že využívajú niektorý z implicitných typov prognózovania. V dôsledku toho je ich východisková pozícia je takmer vždy približná očakávaniam. To znamená, že budúcnosť bude logicky vyzerať nejako podobne ako čoho sme boli svedkami v minulosti. Nevšímavý prognostik sa do značnej miery spolieha na historické údaje, pretože mu to dáva určitý komfort. Avšak ignoruje skutočnosť, že ich dátové sady sú relatívne slabé, a je nepravdepodobné, aby dokázali odrážať budúcnosť. Je to typ prognóz, ktoré vedú ku katastrofe, hlavne ak ide o dlhodobejšie nástroje, napríklad na dosiahnutie cieľa dôchodkového fondu. Vyhnúť sa extrapolácii návratnosť z minulosti do budúcnosti je základom každej príručky investora, stretnete s tým vo všetkej literatúre krútiacej sa okolo diania na Wall Street. Všetci by už mali poznať mantru, že tie "minulé výnosy neodrážajú budúci výkon", ale napriek tomu zostáva spôsobom, akým si väčšina ľudí buduje svoje portfóliá. Bohužiaľ. Ale vo svete on-line spätného testovania, kedy bude k dispozícii stále viac a viac historických údajov, by sa tento druh prognózovania mal stať čoraz viac ojedinelým.

Pravdepodobnostný prognostik
Veľkí investori vždy uvažovali s "pravdepodobnosťou". Pravdepodobnostný prognostik vie, že budúcnosť je veľmi ťažké predvídať, ale tiež vie, že budúcnosť nemusí nutne vyzerať ako to, čo sme zažili v minulosti. Spoliehajú sa na prísne empirické porozumenie finančných aktív, ktoré vlastnia a rozmiestňujú tieto nástroje v zodpovedajúcich časových horizontoch, čím sa znižuje pravdepodobnosť chyby prognóz. Chápu nebezpečenstvo krátkodobého výhľadu, ale tiež vedia, že rozumný model cash flow musí zároveň obsahovať aj nebezpečenstvo pochádzajúce z dlhodobého horizontu. Tento prísne empirický prístup vedie k vysokej pravdepodobnosti finančného úspechu budovaním primeraných odhadov v rámci mnohých ďalších možných budúcich výsledkov.

Ako to duo autorov Tetlock – Gardner zdôraznili, "všetci sme prognostici". Kľúčovou otázkou ale zostáva, za aký typ prognostika sa považujete.

Súvisiace články

Aktuálne správy