Čo urobí Brexit s eurom?

, Business Insider Foto: thinkstock

Ak Británii zahlasuje za vystúpenie z únie, je všeobecne známe, že libra sa podľa odhadov prepadne v rozmedzí zhruba od 5 % do 20 %. Analytici do značnej miery predvídajú, že aj spoločná mena bude trpieť kvôli Brexitu.

Ale podľa Deutsche Bank vplyv Brexitu na euro nemusí byť v skutočnosti zas až tak negatívny, akosi to mnohí predstavujú. Stratég George Saravelos tvrdí, že existujú 6 zásadných dôvodov, prečo sa euro neprepadne dramaticky voči doláru.

Najväčší prepad eura očakáva Deutsche Bank na úrovni okolo 2 %.  Ale nakoniec by to mohlo byť aj viac, v strednodobom horizonte po Brexite.

1, V prípade, že Briti zahlasujú za Brexit, zaručí to, že v júli nemožno očakávať žiadne zvýšenie sadzieb zo strany Fedu. Americké výnosy budú klesať. Ani ECB pravdepodobne agresívnejšie škrtať sadzby nebude.

2, Euro všeobecne vykazuje lepšie výsledky než trh v časoch neistoty a averzie k riziku. "Európania majú historicky repatriované zahraničné aktíva počas obdobia neistoty a korelácia medzi akciovými trhmi a euroobchodmi je negatívna."

3, Trhy sa budú čoraz viac sústrediť na "prémiové politické riziká", nech už je to vzostup Trumpa, Brexit a iné politické udalosti, ako napríklad nedávna porážka krajne pravicového kandidáta Norberta Hofera v prezidentských voľbách Rakúska.

4, Nie je to len jediná udalosť, ktorá by mohla spôsobiť značné napätie v eurozóne. Ako argumentuje  Deutsche Bank, "je ťažké identifikovať okamžite relevantnú likviditu alebo kredit vo finančnom systéme, ktorý spôsobuje systémové napätie v eurozóne," 

5, "Čas oneskorenia a medzinárodný dopad Brexitu a ďalších politických udalostí v EÚ, je dlhý a nemožno ho vyčísliť. Neexistuje žiadne iné referendum naplánované v Európe. V prípade, že španielske voľby túto nedeľu neprebehnú podľa očakávania trhu, môžu sa prejaviť ako katalyzátor pre pokračujúce odmietanie rizika."

6, Deutsche Bank poukazuje na to, v ostatnom čase, keď to vyzeralo, že krajina by mohla vystúpiť z EÚ, napríklad vlani hroziaci Grexit, euro nakoniec posilnilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy