Grécko dostalo 7,5 mld. eur z eurovalu

Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) vyplatil Grécku 7,5 mld. eur zo záchranného fondu. Krok ESM, teda eurovalu, súvisí s úspešným ukončením revízie gréckych reforiem. Informoval o tom v utorok šéf eurovalu Klaus Regling. „ESM dnes Grécku vyplatil 7,5 mld. eur,“ povedal Regling v utorok po stretnutí s gréckym ministrom financií Euclidom Tsakalotom.

Ako Regling ďalej uviedol, ESM bude Aténam naďalej poskytovať úvery za výhodných podmienok, pričom poznamenal, že úrokové sadzby na úvery pre Grécko sú nižšie ako 1 %, s priemernou splatnosťou 32 rokov. „Chceme gréckej ekonomike pomáhať počas celého obdobia,“ uviedol Regling. „Vzhľadom na to, že prognózy sú neisté, nevieme presne, aké budú potreby o pár rokov“, dodal.

Suma 7,5 mld. eur je prvou časťou celkovej tranže v objeme 10,3 mld. eur, ktoré má Grécko dostať na základe dohody dosiahnutej medzi ministrami financií eurozóny v máji. Zvyšných 2,8 mld. eur sa má vyplatiť v nadchádzajúcich mesiacoch.

Regling Grécku zároveň pripomenul, že by malo rešpektovať záväzok dosiahnuť v roku 2018 prebytok primárneho rozpočtu vo výške 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), na ktorom sa dohodlo s veriteľmi. Medzinárodný menový fond považuje tento cieľ za príliš ambiciózny a preferoval by jeho zníženie na 2 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy