George Soros varuje: S Brexitom môže prísť Čierny piatok!

, CNBC;Guardian;bloomberg Foto: thinkstock

Miliardár George Soros nedávno prehovoril ohľadom nadchádzajúceho referenda vo Veľkej Británii. Myslí si, že odchod by znamenal významné oslabenie libry, pokles príjmov domácností a ekonomickú recesiu. Informuje CNBC.

Pár dní pred britským referendom zaznieva z úst Georgea Sorosa varovanie o možných rizikách. Podľa známeho investora si príliš veľa ľudí myslí, že keď Veľká Británia vystúpi z Európskej únie, finančná situácia jej obyvateľov sa nezmení.

Podľa Sorosa by v dôsledku možného znehodnotenia libry by domácností priemerne prišli o 3000-5000 libier. Ak by sa v referende rozhodlo o vystúpení z únie, podľa Sorosa by sa libra znehodnotila o 15-20 percent. Poznamenal, že znehodnotenie libry v takomto rozsahu by nebolo ani zďaleka zdravé.

Vysvetlil, že Britská centrálna banka pri súčasnej úrovni by už nedokázala ďalej znížiť úrokové sadzby, už dnes a prejavuje významný deficit bežného účtu, devalvácia libry by nedokázala podporiť export z dôvodu neistoty vyvolanej Brexitom.

Soros zdôraznil, že britské odstúpenie od zmluvy by mohlo viesť k "čiernemu piatku", čo by mohlo mať pre bežného človeka vážne dôsledky."Chcem, aby ľudia vedeli, aké dôsledky by  mal odchod z EÚ ešte pred tým, než odovzdajú svoje hlasy, nie po tom ," napísal Soros. 

Soros nie je zďaleka jediný, kto do blízkej budúcnosti hľadí s obavami, a to nielen pokiaľ ide o Brexit. Nakupuje zlato a v pokračovaní všeobecného rastu cien akcií príliš neverí.  Ak sa Briti skutočne vyberú cestou bez únie, na trhoch sa dá očakávať výpredaj naprieč rizikovými aktívami. Nemusí navyše ísť len o krátkodobý efekt. Ak Británia spoločenstvo opustí a nepodarí sa jej čo najskôr so zvyškom dvadsaťsedmičky uzavrieť zmluvy o prístupe na jednotný trh EÚ, môžu akciové trhy, a nie len tie európske, pod tlakom zostať dlhší čas. Rástla by averzia investorov voči riziku. Pokračovanie uvoľnených menových politík centrálnych bánk a hon investorov za výnosmi vychyľujú finančné trhy z rovnováhy. Výsledkom tohto stavu je vysychanie likvidity na niektorých trhoch, a teda opäť obávaný rast nestálosti trhov. K tomu všetkému treba ešte počítať s obnovením obáv o stabilitu európskeho bankového sektora. Finančné domy poľavili v posilňovaní svojej kapitálovej vybavenosti a ozdravovaniu svojich portfólií. Je otázkou, pri akej príležitosti si toho trh opäť všimne.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy