Čo sa stane so zlatom po Brexite?

, saxobank Foto: SITA/AP

Drahé kovy značne ťažia z trhovej neistoty panujúcej pred štvrtkovým referendom. V priebehu mája sa zlato aj striebro po veľmi silnom nástupe začiatkom roku 2016 opäť prepadli. Za oslabením stojí posilnenie dolára spolu s pokusom šéfky amerického Fedu a jej kolegov z federálnej komisie pre otvorený trh znovu nastoliť dôraznejší postoj k rýchlosti a frekvencii budúceho rastu sadzieb.

Pokusy Fedu zaviesť jastrabovitejší postoj voči trhu vyšli navnivoč 3. júna, keď správa o situácii na americkom pracovnom trhu priniesla horší výsledok, než sa očakávalo a výhľady na rast sadzieb naďalej poklesli. Po zatiaľ poslednom zasadnutí federálnej komisie pre otvorený trh prišli umiernené vyjadrenia. Komisia znížila svoj predpoklad vlastného vývoja úrokov s tým, že šesť jej členov v roku 2016 očakáva iba jedno zvýšenie sadzieb.

Okrem meniaceho sa výhľadu zo strany Fedu sme tiež vstúpili do poslednej fázy pred dátumom britského referenda, kedy zástancovia odchodu z EÚ naberajú na sile, trh začína znižovať riziko a zároveň hľadá útočisko pred vytvárajúcou sa búrkou. V tomto mesiaci zatiaľ dochádzalo k takmer dokonalej búrke pozitívneho trhového vývoja cien zlata. Kým akcie trpia, výnosy zo štátnych dlhopisov naďalej kontrahujú s výnosmi nemeckých desaťročných dlhopisov, ktoré začiatkom tohto týždňa ako posledné znížili straty na nulu.

Prípadné víťazstvo zástancov odchodu z únie nevyvoláva len otázky ohľadom jeho vplyvu na Veľkú Britániu, ale aj pre riziko nákazy zvyšku Európy. Je totiž pravdepodobné, že ak ostatné krajiny dostanú príležitosť, ich skepsa voči Európskej únii ešte zosilnie.

Slabnúce očakávania rastu sadzieb v USA, padajúce akcie a rastúca volatilita spolu s kolabujúcim výnosom z dlhopisov a všeobecne zvýšená neistota spôsobili, že ceny zlata prelomili maximá zo začiatku mája. Vďaka pokračujúcemu oslabenie libry sme svedkami toho, že index XAUGBP dosahuje najvyššiu úroveň za posledné necelé tri roky.

Dopyt po produktoch obchodovaných na burze zastrešených zlatom zostáva silný. Dokonca aj počas májovej korekcia neustále rástol. Hlavnými vinníkmi májových predajov boli taktickí obchodníci používajúci futures, pretože hedžové fondy znížili býčie stávky na zlato o jednu tretinu. Vzhľadom k ostrému obratu, ku ktorému došlo tento mesiac, znovu horúčkovito budujú dlhé pozície a počas týždňa končiaceho 7. júnom pridali 20 %.

Kľúčovou otázkou je, aký vplyv bude mať referendum na zlatý kov. Domnievam sa, že odmena za riziko bude mať vzostupnú tendenciu. Hlasovanie v prospech odchodu z Európskej únie by takmer určite predĺžilo pokračujúce obdobie neistoty, kedy by akcie utrpeli a naďalej by sa zvyšoval dopyt po dlhopisoch. Hoci by tento výsledok mohol tiež podporiť dolár a teda aj vytvoriť protivietor negatívnym koreláciám, vnímame tu zvýšené riziko, že by zlato mohlo vystúpiť až na úroveň 1400 USD, čo je maximum z roku 2014.

Výsledok hlasovania v prospech zotrvania v EÚ by spočiatku spustil všeobecnú úľavu na globálnych kapitálových trhoch, avšak s výhľadom na pravdepodobné oslabenie dolára a pokračujúcu kompresiu výnosov z globálnych dlhopisov vidíme riziko poklesu na minimálnu úroveň 1250 USD za uncu.

Autorom je Ole Hansen, investičný stratég pre oblasť komodít v Saxobank.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy