Slovensko sa počas predsedníctva zameria na dane aj boj s daňovými únikmi

Pokračovanie a prehlbovanie integrácie Hospodárskej a menovej únie, dobudovanie projektu bankovej únie, boj proti daňovým únikom a podvodom, či rozpočet Európskej únie (EÚ) a viacročný finančný rámec pre roky 2014-2020. Toto sú hlavné ekonomické priority Slovenska počas nadchádzajúceho predsedníctva v Rade EÚ. „Našou hlavnou úlohou bude dosiahnuť kompromis medzi členskými štátmi vo viacerých dôležitých oblastiach,“ skonštatoval na dnešnom stretnutí s novinármi štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Ivan Lesay.
Počas slovenského predsedníctva budú témou dane, kde sa chce Slovensko zamerať na boj s daňovými únikmi a podvodmi v oblasti priamych aj nepriamych daní. V prípade boja s daňovými únikmi sa chce sústrediť na lepší výber dane z pridanej hodnoty (DPH). „V oblasti priamych daní sa očakáva pokrok, ale aj v oblasti DPH očakávame náročné technické rokovania, ktoré by mali viesť k výsledkom,“ avizoval Lesay s tým, že na medzinárodnej úrovni je podľa jeho slov v oblasti zlepšenia výberu DPH viacero iniciatív.
Európska komisia plánuje počas slovenského predsedníctva predložiť aj legislatívne návrhy, ktorých zámerom má byť umožnenie uplatňovania nulovej sadzby DPH na dámske hygienické pomôcky, ako aj uplatňovanie zníženej sadzby DPH na elektronické publikácie. „Je tu snaha presadiť zníženú sadzbu až na úroveň nuly na európskej úrovni,“ priblížil Lesay.
Dôležitou bude podľa jeho slov aj banková agenda. „Ide o dobudovanie bankovej únie, ale aj úniu kapitálových trhov, kde je rozbehnutých viacero legislatívnych iniciatív, kde do konca slovenského predsedníctva očakávame aj konkrétne výsledky,“ avizoval Lesay.
Témou predsedníctva bude aj fiškálna politika krajín. „Základný princíp je, že štáty európskej menovej únie čelia šokom, ktoré je veľmi ťažké neutralizovať vďaka obmedzenej fiškálnej politike na národnej úrovni a jednotnej politike Európskej centrálnej banky. Z tohto dôvodu je dôležité mať na centrálnej úrovni nejaké fiškálne mechanizmy, z ktorých by krajiny čerpali podľa potreby, a do ktorých by prispievali v lepších časoch podľa možností,“ dodal Lesay s tým, že dostupnosť tohto fondu by sa mala prepojiť s dodržiavaním fiškálnych pravidiel, alebo prijímaním štrukturálnych opatrení.

Súvisiace články

Aktuálne správy