V prípade nestability pre brexit ECB zakročí, tvrdí Makúch

Britské referendum by mohlo viesť k nestabilite na finančných trhoch, ale Európska centrálna banka bude konať s cieľom zmenšiť volatilitu na trhu tak, ako "to urobila mnohokrát v minulosti" povedal guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch.

Odchod Británie z Európskej únie by mohol viesť k politickej nestabilite v rámci bloku a spomaliť ďalšiu integráciu. Povedal to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) a guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch. Štvrtkové referendum by mohlo viesť aj k nestabilite na finančných trhoch, ale ECB bude konať s cieľom zmenšiť volatilitu na trhu tak, ako "to urobila mnohokrát v minulosti" povedal Makúch novinárom. Riziká brexitu podľa Makúcha sú v troch oblastiach, keďže môže vyvolať politickú nestabilitu, spomaliť integráciu a spôsobiť nestabilitu na trhu.

Politická nestabilita by sa podľa jeho slov mohla objaviť v krajinách so silnými euroskeptickými stranami, pričom ako príklad uviedol Španielsko. "Existuje možnosť nestability súvisiacej s rýchlosťou integrácie," dodal Makúch. Najviac sa ECB podľa guvernéra NBS obáva nestability na trhu, uviedol však, že banka má nástroje, pomocou ktorých môže konať a upravovať svoju reakciu.

Zdroje z prostredia ECB pre Reuters už skôr uviedli, že banka prisľúbi podporu finančným trhom v tandeme s Bank of England, ak by Veľká Británia odhlasovala odchod z Európskej únie. ECB, ktorá vzala na vedomie potenciálnu nestabilitu vyplývajúcu z brexitu, už teraz oživuje ekonomický rast a infláciu pomocou svojich mimoriadnych stimulov, konštatoval Makúch. V nádeji, že oživí ekonomiku 19-člennej eurozóny, ECB posunula úrokové sadzby hlboko do negatívneho teritória a mesačne nakupuje aktíva za 80 mld. eur.

"Ak dospejeme k záveru, že tieto nástroje nie sú dostatočne efektívne, budeme uvažovať buď o ich novom nastavení alebo o nových nástrojoch," konštatoval Makúch. Poznamenal však, že pravdepodobné je aj to, že ECB nebude musieť tieto nástroje nanovo nastavovať. "Je príliš skoro na to, aby sa povedalo, ktorý z týchto dvoch scenárov je správny. Musíme byť trpezliví," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy