Štát predal dlhopisy za takmer 430 mil. eur

Štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity ponúkala v pondelok investorom dva dlhopisy. Jeden splatný v novembri 2023 a druhý v januári 2027.

Slovensko v posledných aukciách štátnych dlhopisov pred dvojmesačnými aukčnými prázdninami predalo cenné papiere za takmer 430 mil. eur. Investorom pritom v pondelok ponúkalo dlhopisy splatné v novembri 2023 a taktiež cenné papiere splatné v januári 2027.

V konkurenčnej aukcii dlhopisov so splatnosťou v roku 2023 štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) akceptovala dopyt na úrovni 223 mil. eur, z čoho zahraniční investori nakúpili cenné papiere za 155 mil. eur. Celkový dopyt pritom predstavoval 379 mil. eur. Priemerná akceptovaná úroková sadzba pri tejto aukcii dosiahla 0,2094 % p.a. Zároveň v nekonkurenčnej aukcii, teda obchodoch uzatváraných za priemernú cenu dosiahnutú v konkurenčnej aukcii, dosiahol celkový dopyt po rovnakom dlhopise 21,4 mil. eur. Celková emitovaná suma tak dosiahla 244,4 mil. eur.

Rovnaký postup zvolil ARDAL aj pri predaji dlhopisu so splatnosťou v roku 2027. V rámci konkurenčnej aukcie dosiahol akceptovaný dopyt 165 mil. eur, z toho 124 mil. eur zo strany zahraničných investorov. Celkový dopyt v tejto aukcii predstavoval 299 mil. eur a priemerná úroková miera, za ktorú štát dlhopisy predával, predstavovala 0,7516 % p.a. Zároveň v nekonkurenčnej aukcii predstavoval dopyt investorov 19,4 mil. eur, čím sa celková emitovaná suma pri tomto dlhopise vyšplhala na 184,4 mil. eur.

Pondelňajšie aukcie štátnych bondov boli zároveň poslednými aukciami pred dvojmesačnou letnou prestávkou. ARDAL totiž uvádza, že počas leta prefinancovanie dlhu nebude potrebné. "Počas letných mesiacov júl a august sa neuskutoční aukcia štátnych dlhopisov. Dôvodom je stav hotovostných rezerv a očakávané cash flow štátu v nasledujúcich mesiacoch," uvádza agentúra. Celkovo boli pritom do pondelňajšej aukcie od začiatku roka predané štátne dlhopisy prostredníctvom aukcií a syndikátneho predaja v menovitej hodnote 3,437 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy