Správny čas na hypotéku: Koľko banke naozaj zaplatíte?

, finančná hitparáda Foto: SITA/AP

Pri klesajúcich úrokových sadzbách hypoték rastie objem úverov na bývanie. Dnes je sadzba nízko a atakujeme historické dno, rýchlo si požičajte, lebo zajtra už bude neskoro. Situácia na hypotekárnom trhu sa celkom rýchlo mení, ako by sme zažívali úrokové eldorádo. Banky sa predháňajú, ktorá ponúkne vábivejšie podmienky pre klienta ešte stále váhajúceho. Patrí k takým?

Možno aj vy špekulujete. Napríklad nad tým, že súčasná sadzba hypotéky na 30 rokov je síce vo výške okolo 1,5 %, ale čo ak sa zmení? Ak by to bolo o tri roky na 3 %, tak sa mesačná splátka zvýši o približne 20 %. Ak by úrokové sadzby hypoték boli o tri roky na úrovni 5 %, tak mesačná splátka bude vyššia takmer o polovicu.

Mohli by sme predpokladať, že ak sa stanete dlžníkom a za toto obdobie sa vám primerane zvýši aj príjem, problém so splácaním mať nebudete. Problémom sa vyhnete aj v prípade, že si popri splácaní dokážete odkladať aj nejaké peniaze bokom. Pripravíte si tým finančný vankúš na obdobie zvýšených splátok. Z tejto rezervy môžete, samozrejme, aj znižovať dlh, čím sa vám buď zníži mesačná splátka alebo skráti splatnosť úveru. Každopádne netreba ísť do dlhu bezhlavo a treba sa naň pripraviť. A pripraviť znamená byť dobre informovaný o aktuálnych možnostiach. Ale dokážete si urobiť prehľad, keď ponuka z bánk sa celkom svižne prispôsobuje konkurencii?

Banky prichádzajú s rôznymi novinkami, ako napríklad znížený úrok v druhej polovici splácania, finančné odmeny za riadne splácanie, či vrátenie poplatku za poskytnutie úveru. Ide o marketing, ktorý má za úlohu dostať klienta na pobočku. Pritom v ére digitálneho prenosu informácií sa čas, hlavne ten voľný, vyvažuje zlatom. Hypokalkulačka na základe aktuálnych informácii zo slovenských bánk dokáže vypočítať výšku mesačných splátok a úrokových sadzieb. Stačí vyplniť základné informácie a za okami zistite, ktorá banka poskytuje pre vás najvýhodnejšiu hypotéku. Bez návštevy pobočky, bez cestovania. Bez zabíjania času.
 


Základné pätoro pred každou pôžičkou

•             do úveru vstupujte premyslene a neunáhlite sa s ním

•             pred samotným podpisom úverovej zmluvy si vezmite deň na ujasnenie si novej situácie

•             pred zadlžením sa skúste 3 mesiace simulovať zníženie rodinného rozpočtu o výšku splátky

•             ušetrené prostriedky za tieto 3 mesiace si odložte ako finančnú rezervu

•             pôžičky si vždy porovnávajte a zaujímajte sa predovšetkým o výšku RPMN, alebo celkové preplatenie úveru


 

Súvisiace články

Aktuálne správy