Toyota varovala zamestnancov v Británii pred brexitom

Japonská automobilka Toyota varovala zamestnancov v Británii, že odchod ich krajiny z Európskej únie (EÚ), môže viesť k zavedeniu dane vo výške zhruba 10 % na autá, ktoré vyrába v Spojenom kráľovstve. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Toyota, najväčší producent áut na svete, v liste britským zamestnancom uviedla, že po brexite bude nútená buď znížiť výrobné náklady v britských závodoch, alebo zvýšiť ceny vozidiel, čo sa negatívne odrazí na ich predaji.
Toyota pripomína, že viac ako 90 % áut vyrobených v Británii smeruje na export a tri štvrtiny končia na trhu v EÚ.
Zotrvanie Británie v EÚ by preto bolo najlepším riešením pre udržanie výroby aj konkurencieschopnosti automobilky na európskom trhu. Toyota investovala v Británii 59 miliárd USD (52,42 miliardy eur).
Aj generálny riaditeľ Nissan Motor Carlos Ghosn upozornil Britov pred referendom 23. júna, že členstvo v európskom bloku a prístup na jednotný európsky trh je dôležitý pre udržanie výrobných nákladov aj pracovných miest. Japonský priemysel koncern Hitachi Britom odkázal, že v prípade brexitu znova zváži svoje pôsobenie v krajine.
Automobilky a ich dodávatelia v uplynulých týždňoch opakovane vyjadrili svoje obavy z dôsledkov brexitu a varovali voličov v Spojenom kráľovstve, že odchod z EÚ bude mať negatívny vplyv na pracovné miesta a investície.

Súvisiace články

Aktuálne správy