Dámy, skúste byť opakom toho, o čom spieva Beyonce

, CNN Foto: SITA/AP

Pre nežnejšie pohlavie nie je ľahké byť nezávislý. V takomto duchu znie hit od Beyonce. Veteránka z Wall Street, Sallie Krawchecková si myslí, že je čas to zmeniť a vo svojej novej on-line investičnej spoločnosti sa zamerala na ženy.

"Veľa sa v Spojených štátoch hovorí o rozdieloch v odmeňovaní žien a mužov. Ale vôbec sa nehovorí o priepasti v v investovaní medzi pohlaviami," cituje Krawcheckovú televízia CNN.

Krawchecková pôsobila na Wall Street desaťročia, až kým dosiahla najvyššiu pozíciu v Citigroup a Merrill Lynch (dnes súčasť Bank of America). Za tie roky sa presvedčila o tom, že Ženy nerobia dobré rozhodnutia o svojich peniazoch. Zadefinovala tri najväčšie úskalia.

Najväčšie investičné chyby žien

1. Ženy sú príliš boja akciového trhu, neinvestujú dostatočne do akcií, alebo čo je podľa Krawcheckovej ešte horšie, niekedy neinvestujú do akcií vôbec. Namiesto toho radšej nakúpia dlhopisy, alebo vstúpia do fondov. To nie sú zlé finančné nástroje, ale nevytvárajú ani zďaleka také vysoké výnosy v dlhodobom horizonte ako je to v prípade akcií. "Aj napriek poklesom, historicky dokázal akciový trh ponúknuť 9,5 % ročne," hovorí Krawchecková.

2. Ženy si dostatočne nedôverujú. Myslia si, že musia vedieť "všetko", ešte než sa do investovania pustia. Niektoré ženy váhajú investovať aj niekoľko rokov. To ale môže byť veľmi škodlivé pre ich investičnú výkonnosť, poznamenáva Krawchecková.

3. Ženy nechajú, aby mali peniaze a finančné záležitosti pod kontrolou ich partneri (najčastejšie muži). Pritom o svojej budúcnosti by mali rozhodovať sami. „Musia mať plán pre nepredvídané udalosti,“ hovorí Krawchecková. Ženy často žijú dlhšie ako muži, takže sporenie na dôchodok je pre ne ešte dôležitejšie. Treba brať do úvahy, že mnoho žien zostáva single oveľa dlhšie, než to očakávali. Buď kvôli oneskorenému manželstvu, alebo kvôli rozvodu, či ovdoveniu. Deväť z 10 žien v určitom okamihu života úplne preberie finančnú rozhodovaciu právomoc vo svojej domácnosti, vyplýva to z výskumu spoločnosti Fidelity.

Krawchecková hovorí, že Wall Street nepomáha ženám úspešne investovať. Kriticky vystupuje voči marketingovej stratégii Wall Streetu. Používa analógiu so športom ako "poraziť trh" a "vybrať víťaza", s ktorou sa ženy ťažšie stotožňujú. "Toto odvetvie celkovo implicitne oslovuje mužov," hovorí.

Jej nová firma Ellevest je súčasťou novej vlny on-line aplikácií založených na finančnom poradenstve. Vyplníte jednoduchý dotazník na webe na základe ktorého firma odporučí portfólio, ktoré pomôže splniť vaše finančné ciele. Ellevest následne investuje vaše peniaze a o investície sa v prebehu času postará, ak si to klient želá. Poplatok je nízky, 0,5 % ročne, čo je oveľa lacnejšie ako to, čo si účtujú tradiční finanční poradcovia, ktorí si zvyčajne neváhajú účtovať viac ako 1 % za podobné služby.

Všeobecne si on-line poradcovia účtujú menej než Krawchecková. Podľa nej sa ale Ellevest zameriava predovšetkým na ženy. Rozdiel je v tom Ellevest poskytuje finančnú pomoc, ktorá berie do úvahy, že ženy žijú dlhšie a často si naplánujú voľno v priebehu svojej kariéry.

Súvisiace články

Aktuálne správy