Japonský export v máji medziročne klesol o 11,3 %

Za dôvod oslabenia vývozu Japonska sa považuje narušenie dodávateľských reťazcov po aprílových zemetraseniach na juhu krajiny a slabý rast nových trhových ekonomík.

Japonský export v máji oslabil najvýraznejšie za štyri mesiace, pričom za dôvod sa považuje narušenie dodávateľských reťazcov po aprílových zemetraseniach na juhu krajiny a slabý rast nových trhových ekonomík. Májový export Japonska medziročne klesol o 11,3 %. Informovalo o tom v pondelok ministerstvo financií krajiny. V apríli japonský vývoz medziročne klesol o 10,1 % a odhadovalo sa, že v máji sa zmenší o 10,4 %. Z údajov zverejnených v pondelok vyplýva, že v máji sa znížil vývoz ocele, polovodičov a elektronických súčiastok.

V polovici apríla zasiahla japonské priemyselné centrum Kumamoto séria zemetrasení, ktoré spôsobili zosuvy pôdy a zastavili produkciu elektronických a automobilových súčiastok v závodoch v tejto oblasti. Niektorým závodom určitý čas trvalo, kým sa vrátili k svojej plnej výrobnej kapacite.

Japonský export na ázijské trhy, na ktoré smeruje viac ako polovica celkového vývozu krajiny, sa v apríli medziročne zmenšil o 13 % a vývoz do Európskej únie oslabil o 4 %. „Export za obdobie apríla až júna stagnuje, čo je odzrkadlením narušenia japonského dodávateľského reťazca a slabého zahraničného dopytu,“ povedal Hiroaki Muto, ekonóm Tokai Tokyo Research Center. „Existuje dôvod na presvedčenie, že export sa od obdobia júla až septembra oživí. Nie sme v recesii, ale ďalšie posilnenie jenu by bolo problémom,“ dodal.

Hodnota japonského jenu voči doláru v tomto roku stúpla o približne 15 % v dôsledku oslabenia očakávaní, že v USA sa zvýšia úrokové sadzby. Ak rast jenu bude pokračovať, mohlo by to zmenšiť zisky japonských exportérov, čo by firmy pravdepodobne odrádzalo od zvyšovania miezd a kapitálových výdavkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy