Dopyt po akumulátorových batériách bude dynamicky rásť

Elektrina zo solárnych panelov na streche rodinného domu stojí často len polovicu ceny elektriny z rozvodnej siete. DPA informuje, že ťažiskom nadchádzajúceho mníchovského veľtrhu Intersolar (22.-24.6.) sa stane hľadanie výkonných a cenovo prístupných akumulátorových batérií, ktoré by dokázali uchovať energiu z panelov, keď je ich výkon vyšší než spotreba konkrétnej domácnosti.
Odborníci očakávajú, že dopyt po batériách v blízkej budúcnosti bude dynamicky rásť. Tento názor vyslovil aj Marco Sauer, expert nemeckého Ústredného združenia elektrotechnického a elektropriemyslu (ZVEI).
V súčasnosti sa takýchto zariadení inštaluje v Nemecku 35.000 až 40.000. V krajine je na strechách už 1,5 milióna solárnych zariadení. V budúcich rokoch sa však výhodná cena za elektrinu dodávanú zo súkromných energetických zariadení do verejnej rozvodnej siete bude postupne znižovať. To je podnet pre investíciu do vlastného „skladu“ na uchovanie energie.
Aj odvetvové združenie solárnej energetiky BSW očakáva, že dôjde k silnému rastu dopytu po batériách. Ak ich budú mať majiteľa solárnych panelov, znížia svoju závislosť od dodávok elektriny z verejnej rozvodnej siete.
Výrobcovia batérii už prichádzajú s ponukami. Sú medzi nimi spoločnosti Varta, allgäurská firma sonnen GmbH, do ktorej nedávno vstúpil americký koncern General Electric, či Solarwart v Drážďanoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy