Počet začatých stavieb domov v USA v máji klesol

Minulý mesiac sa počet začatých stavieb domov v krajine znížil o 0,3 % na sezónne upravené ročné tempo 1,16 mil. bytov, počet vydaných stavebných povolení však o stúpol o 0,7 % na ročnú mieru 1,14 milióna.

Počet začatých stavieb domov v USA v máji klesol, keďže sa zmenšila výstavba viacbytových jednotiek. Rast počtu vydaných stavebných povolení však naznačil oživenie, ktoré by mohlo naďalej podporovať ekonomický rast krajiny v druhom kvartáli. Počet začatých stavieb domov minulý mesiac klesol o 0,3 % na sezónne upravené ročné tempo 1,16 mil. bytov. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že počet začatých stavieb domov v máji klesne na ročné tempo 1,15 milióna.

Výstavba jednogeneračných rodinných domov, ktoré tvoria najväčší segment amerického trhu obytných nehnuteľností, stúpol o 0,3 % na ročné tempo 764 tisíc. V tomto segmente je však pravdepodobný rast výstavby vzhľadom na prieskum, ktorého výsledky zverejnili vo štvrtok. Ukázali, že dôvera stavebníkov sa v júni zvýšila na päťmesačné maximum. Počet začatých stavieb volatilného segmentu viacbytových jednotiek minulý mesiac klesol o 1,2 % na 400 tis. bytov. Tento pokles však nasledoval po aprílovom raste o 11,9 %.

Počet povolení na výstavbu obytných domov v máji stúpol o 0,7 % na ročnú mieru 1,14 milióna. Bytová výstavba zostáva pilierom sily americkej ekonomiky. K rastu hrubého domáceho produktu USA v prvom kvartáli tohto roka výstavba obytných domov pridala takmer šesť desatín percentuálneho bodu. Bol to jej najväčší príspevok za viac ako tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy