18 europoslancov žiada ECB: Rozdávajte peniaze priamo ľuďom!

, ČTK Foto: SITA/AP

Skupina europoslancov vyzýva Európsku centrálnu banku, aby zvážila možnosť podpory ekonomiky eurozóny prostredníctvom priamej distribúcie peňazí medzi obyvateľov. S myšlienkou tlačenia peňazí a ich rozdeľovaním priamo ľuďom kedysi prišiel známy ekonóm Milton Friedman a prirovnal ju k zhadzovaniu peňazí z vrtuľníka.

V otvorenom liste adresovanom šéfovi ECB Mariovi Draghimu vyzýva 18 europoslancov z radov sociálnych demokratov, zelených a frakcie európskej ľavice, aby banka takzvané vrtuľníkovej peniaze zvážila "ako možné riešenie pre podporu hospodárskeho vývoja". List bude podľa denníka Financial Times odoslaný v piatok.

Šéf parlamentnej frakcie zelených a jeden zo signatárov listu Philippe Lamberts pre denník povedal, že použitie vrtuľníkových peňazí by mohlo byť zmysluplnejšie ako terajšia kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky ECB zahŕňajúce rozsiahle nákupy dlhopisov. "Potrebujeme, aby peniaze prúdili priamo do ekonomiky," uviedol nemecký ľavicový europoslanec Fabio de Masi. "Vrtuľníkové peniaze pre domácnosti s nízkymi príjmami by určite fungovali," dodal.

Popredný svetový dlhopisový fond Pimco však koncom marca vyzval centrálne banky, aby o tlačenie peňazí a ich rozdeľovanie priamo ľuďom neuvažovali. Varoval, že vrtuľníkové peniaze by mohli vyvolať hyperinfláciu. Pimco upozorňuje, že podľa jeho výskumov bola podobná metóda od konca 18. storočia použitá v 56 prípadoch, od Francúzska v roku 1795 až po Zimbabwe v roku 2007, a zakaždým mala veľmi vážne dopady.

"Pri pohľade do minulosti zistíte, že zakaždým, keď to centrálne banky len trochu skúsili, vznikla obrovská inflácia," uviedol hlavný správca nemeckého portfólia spoločnosti Pimco Andrew Bosomworth. Vrtuľníkové peniaze by podľa Bosomwortha znamenali "krok do úplne novej fázy menovej politiky vyznačujúci sa obrovským množstvom neistoty". 

Súvisiace články

Aktuálne správy