BoE ponechala sadzby na historickom minime, čaká na referendum

Britská centrálna banka dnes ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú, pod čo sa nemalou mierou podpísala neistota v súvislosti s budúcotýždňovým hlasovaním Britov o zotrvaní v či vystúpení krajiny z Európskej únie. Hlavná úroková sadzba tak po jednohlasnom rozhodnutí vedenia Bank of England (BoE) aj naďalej zostáva na historickom minime 0,5 %. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Podľa banky by prípadné hlasovanie za odchod krajiny z Európskej únie „výrazne zmenilo vyhliadky v oblasti vývoja ekonomiky a inflácie“. Podľa BoE by rozhodnutie v prospech takzvaného brexitu mohlo negatívne ovplyvniť správanie spotrebiteľov a ich výdavky a rovnaký vývoj očakáva pri investíciách firiem, kde banka počíta s ich odložením na neskoršie obdobie.
Referendum o tom, či krajina zotrvá v Európskej únii, je stanovené na 23. júna a čím viac sa tento termín blíži, tým viac zvyšuje nervozitu vo firmách, na trhoch aj v centrálnej banke. Niektorí ekonómovia upozorňujú, že rozhodnutie o odchode Británie z EÚ by mohlo viesť k poklesu kurzu britskej libry až o 20 % a k stlačeniu ekonomiky späť do recesie.
Aj Bank of England sa obáva prípadného rozhodnutia voličov v prospech odchodu krajiny z EÚ. Podľa centrálnej banky by to spôsobilo výrazný pokles kurzu libry, čo by následne zvýšilo spotrebiteľské ceny. V takom prípade bude BoE čeliť dileme, či zvýšiť úrokové sadzby s cieľom stlačiť infláciu, no zároveň by tým poškodila ekonomiku, alebo ich ponechať na historickom minime, čo by však zasa krajinu vystavilo rastu cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy