Deutsche Bank: Jediný graf znázorňujúci nastávajúci kolaps finančného systému

, zerohedge Foto: SITA/AP

Úverový stratég Deutsche Bank, Jim Reid, vyhlásil, že ak ste zvedaví na celkom jednoduchý ukazovateľ naštrbenia finančného systému, potom je tu toto a ukázal vývoj výnosov 10 ročných bundov. Nakoniec však našiel ešte lepší príklad.

Výnos, je aktuálne v negatívnom teritóriu, pričom sa Reid  snažil poukázať na rozbité globálne prostredie "na trhu", čo je podľa neho dôsledkom vytrvalej intervencie centrálnej banky.

„Ako môžem získať záruku, že sa mi 100 percentne vráti investícia do polovice tohto storočia? Je tu jeden spôsob. Nakúpiť dnes za 231 CHF švajčiarske vládne dlhopisy so splatnosťou v roku 2049. Získate luxus s ročným kupónom na úrovni 4 %, ktorý vám zmierni bolesť z kapitálovej straty, hoci aj za posledných pár dní sa aj tento 32,5 ročný dlhopis pripojil do klubu negatívnych výnosov. Včera sme si povedali, že graf výnosov 10 ročných bundov od roku 1807 by bol vynikajúci spôsob, ako poukázať na neblahú situáciu na finančnom trhu. Ale keď sa pozrieme na výnos švajčiarskych vládnych dlhopisov do roku 2049, ponúka sa obraz ešte komplexnejší. Teraz môžete zaplatiť švajčiarskej vláde za výsadu poskytnúť jej úver na takmer 33 rokov. Zaujímalo by ma, aký je skutočný výnos z tejto investície po celý čas jej životnosti. Všetky odhady sú vítané.“

Súvisiace články

Aktuálne správy