Švajčiarsko by v prípade brexitu revidovalo prognózu HDP

Centrálna banka krajiny predpokladá, že švajčiarska ekonomika v tomto roku posilní o 1 až 1,5 %, ale v prípade brexitu by sa predikcia revidovala. Predpokladaný rast hodnoty franku by totiž poškodil švajčiarsky export.

Švajčiarska centrálna banka bude čeliť akémukoľvek rastu hodnoty franku, ak by Británia na budúci týždeň odhlasovala odchod z Európskej únie. Uviedli to vo štvrtok predstavitelia švajčiarskej centrálnej banky, čím nechali otvorené dvere pre posunutie úrokov hlbšie do negatívneho teritória. Banka Goldman Sachs odhadla, že odchod Británie z únie by mohol viesť k rastu franku voči košu hlavných mien o 8 %, čo by bol vážny úder pre švajčiarsku ekonomiku, ktorej motorom je export.

„Brexit by úplne zmenil situáciu. Museli by sme revidovať naše prognózy inflácie a rastu hrubého domáceho produktu,“ povedal šéf švajčiarskej centrálnej banky Thomas Jordan. Banka zatiaľ nezmenila svoju prognózu rastu ekonomiky krajiny a očakáva, že v tomto roku posilní o 1 až 1,5 %. Infláciu pre tento rok prognózuje na úrovni – 0,4 %. Predpokladá pritom, že v budúcom roku sa vráti do pozitívneho teritória a dosiahne úroveň 0,3 %.

Centrálna banka Švajčiarska v súlade s očakávaniami svoje úroky nezmenila. Ponechala si tak muníciu pre prípad, že by vystúpenie Veľkej Británie z EÚ vyvolalo nákupy frankov považovaných za bezpečné útočisko. Jordan uviedol, že brexit nie je základným scenárom banky, hoci perspektíva takéhoto výsledku v poslednom období zosilnela.

Súvisiace články

Aktuálne správy