Úžerníctvo on-line: Vysokoškoláčky ponúkajú svoje nahé foto na webe ako zábezpeku

, fawan.com Foto: weibo

Čínske vysokoškoláčky používajú svoje nahé fotky ako kolaterál pri pôžičkách od úžerníkov. Ide o rozvíjajúci sa, do značnej miery neregulovaný trh on-line úverov.

Od študentiek v Číne, ktoré si chcú od úžerníkov požičať, sa vyžaduje, aby poslali svoje nahé fotky, ako držia svoju identifikačnú kartu. Pochybní on-line veritelia, ktorí neváhajú poskytnúť pôžičku vo výške tisícov juanov, sa takýmto spôsobom istia. Pohrozili, že budú kontaktovať ich rodičov a tieto fotografie sa dostanú na verejnosť, ak sa veriteľom nepodarí pôžičky splatiť, píše Southern Metropolis Daily.

Jedna zo študentiek, ktorá si hovorí Li Li, povedala novinárom, že po prvý krát si požičala len 500 juanov (asi 67 eur). Veriteľa našľa na Jiedaibao, kde ponúkali on-line peer-to-peer pôžičky. Týždenná úroková sadzba bola vo výške 30 %. Aby zaplatila starý úver, vzala si nový, teraz už dlhuje už 55 000 juanov (takmer 7500 eur) a veriteľ jej pohrozil, že sa jej nahé fotky môžu objaviť na webe. 

Takéto úvery sa väčšinou pohybujú v rozmedzí od 500 do 5000 juanov, s týždennou úrokovou sadzbou 30 %, hoci úrokové sadzby pre osobné pôžičky majú limit 24 % ročne, píše Southern Metropolis Daily. Jiedaibao priznáva, že na Weibo nájdete takýchto úžerníkov, ale pokiaľ ide o úrokové sadzby, tie sú dohodnuté medzi oboma stranami prostredníctvom iných kanálov.

QQ a Wech, sú dve populárne aplikácie pre zasielanie správ. Rovnako sa využívajú na sprostredkovanie "nahých úverov," vyplýva to z medializovaných čínskych správ. Niektoré úžerníci ponúkali na predaj nahé fotografie dlžných študentiek za 30 juanov (asi 4 eurá) vo vybraných skupinách on-line chatu, a to aj napriek tomu, že svoje pôžičky splatili, informujú štátne noviny Legal Daily.

Na rozdiel od svojich amerických náprotivkov, čínski vysokoškoláci len ťažko dokážu získať pôžičky na školné či na rozbeh podnikania, vďaka obmedzenej štátnej pomoci. Online P2P veritelia sa agresívne rozšírili na univerzitách. A nielen tam. Čínske médiá nedávno vyzdvihli prípad, kedy veriteľ pohrozil zverejnením  nahých selfie, po tom, čo dievčina nedokázal zaplatiť za jeden týždeň. Požičala si 10 000 juanov s ročnou úrokovou sadzbou vo výške 24 % na potrat pri nechcenom tehotenstve.

Súvisiace články

Aktuálne správy