Stávka na istotu: Drahý kov, ktorý by ste dnes mali uprednostniť pred zlatom

, the street Foto: YT/NurdRage

Všetko, čo sa blyští, nie je zlato. Zvlášť, keď je tu aj iný, ešte cennejší kov, ktorého cena je navyše na historických minimách vo vzťahu k zlatu. Práve teraz nadišiel ten správny čas na nákup.

Mnohí investori porovnávajú pomer ceny zlata striebra, v ostatnom čase sa hovorí, že je čas nakupovať striebro. Ale platina, ktorá sa považuje za "zlato bohatého človeka," tiež zaznamenala pokles cien vo vzťahu k zlatu.  V skutočnosti je platina aktuálne lacnejšia než zlato. Je to niečo, čoho sme mohli byť svedkami len zopárkrát za ostatných 100 rokov. Dá sa teda predpokladať, že v priebehu ďalších mesiacov jej cena porastie.

Platina je globálne tretím najobchodovanejším kovom. Je jej ale oveľa menej, než zlata alebo striebra. Je natoľko vzácna, že by sa jej viac našlo, ak by sa ťažila na asteroidoch.

Platina je pravdepodobne oveľa užitočnejšia než zlato. Používa sa pre všetko od šperkov až po LCD monitory a stomatologick évybavenie. Najväčší dopyt po platine prichádza z automobilového priemyslu, kde sa využíva 40 % celosvetovej zásoby, väčšinou v katalyzátoroch.

Ceny platiny klesla o 26 % v roku 2015. V priebehu tohto roka posilnila až o 11 %, ale stále zostáva za výkonom zlata (až 21 %) a striebra (až 25 %).

Platina zvyčajne stojí viac ako unca zlata. V posledných desiatich rokoch, bola v priemere o 34 % drahšia, v istých momentoch dokonca dvakrát presiahla cenu zlata. Ale v roku 2015, cena platiny klesla pod cenu zlata. Dostala sa na najnižšie úrovne vzhľadom k zlatu za 30 rokov. Pre porovnanie, v uplynulom desaťročí bola drahšia ako zlato v priemere o 34 %. V histórii bolo len málo výnimiek, kedy sa platina obchodovala oveľa lacnejšie než zlato, nakoniec sa vzťah medzi cenami platiny a zlata vrátili k priemeru. Aby sa tak stalo, musela by cena zlata spadnúť a / alebo cena platiny by musela stúpnuť. Existuje celý rad dôvodov, prečo sa domnievať, že cena zlata zostane vysoká, napríklad prejavovaný záujem Číny o túto komoditu, alebo politická neistota, ale aj rastúci počet potenciálnych nových zlatých investorov. Je preto oveľa pravdepodobnejšie, že ceny platiny budú smerovať čoraz vyššie.

Ponuka a dopyt určujú ceny komodít, takže je dôležité pochopiť, aký veľký dopyt je po platine a koľko jej je k dispozícii. Je jej na trhu príliš veľa alebo príliš málo? Obmedzená dodávka je jedným z dôvodov, prečo je tak drahá. Vlani sa vyťažilo 6,08 miliónov uncí platiny, čo predstavuje nárast o 19 % a päťročný vrchol. Pre porovnanie vlani sa zlata vyťažilo 17 krát viac. Zároveň sa očakáva, že produkcia platiny tento rok poklesne 5 %. Jedným z dôvodov spomalenia produkcie sú klesajúce dodávky pochádzajúce z Južnej Afriky, ktoré predstavujú 70 % svetovej produkcie. Rusko a Severná Amerika sú zodpovedné za väčšinu zo zvyšných 30 %.

Pokles produkcie by mala kompenzovať recyklácia, hlavne v oblasti šperkov a v automobilovom priemysle. V dôsledku toho sa zásoby platiny ročne meniť nebudú. Ale dá sa očakávať zvýšenie dopytu po tomto kove. Johnson Matthey, čo je popredný výrobca katalyzátorov, vydal správu v ktorej predpovedá, že dopyt po platine sa v automobilovom priemysle zvýši v tomto roku o 2 %.Spoločnosť tiež predpokladá, že iné priemyselné odvetvia tento rok zvýšia dopyt po platine o 10 %.

To by celkovo predstavovalo deficit pre tento rok 861 000 uncí, čo je 15 % produkcie daného roka. Je to o 202 000 uncí viac ako minuloročný deficit vo výške 659 000 uncí. S väčším dopytom platiny než pokrývajú dodávky vyznieva  historické cenové dno vo vzťahu k zlatu ako celkom vzácna udalosť. Dá sa teda očakávať, že ceny platiny ešte tento rok stúpnu.

Ako investovať do platiny? Prostredníctvom akcií je to asi najjednoduchšie, ak využijete fond obchodovaný na burze, ktorý vlastní platinu. 

Súvisiace články

Aktuálne správy