Dovolenka autom: Kedy PZP nepomôže

, men Foto: TASR/AP

Ak sa chystáte na dovolenku vlastným autom, okrem cestovného postenia seba a celej rodiny by ste nemali zabudnúť ani na havarijné poistenie auta. Povinná poistka vám totiž v krízovej situácii nepomôže. Dobrou správou je, že kým v minulosti ste kupovali havarijnú poistku na celý rok za nemalé peniaze, dnes si môžete poistiť iba vybrané riziká za veľmi dobrú cenu.

Dajte si auto do poriadku v predstihu
Ak sa chystáte cestovať vlastným autom, pred cestou si ho dajte skontrolovať. Do servisu sa objednajte aspoň mesiac pred odchodom. Vyhnete sa tak situácii, že sa nedostanete na rad včas.  Ak sa chystáte do krajín so zvýšeným rizikom krádeže, mali by ste popremýšľať nad dokúpením bezpečnostných komponentov, napríklad GPS lokalizáciou, bezpečnostnými fóliamina sklá, či nad inštaláciou ešte jedného imobilizéra. Pravdepodobnosť krádeže môžete eliminovať dokúpením bezpečnostných prvkov, stále však nikde nie je napísané, že nestretnete naozaj šikovných zlodejov. Krádež auta je však len jedným z množstva nebezpečenstiev, ktoré môžu na dovolenke striehnuť.

PZP vám pri potope nepomôže
Zákonná poistka – takzvané povinné  zmluvné poistenie – nechráni vaše auto, ale kryje vami spôsobené poškodenia na cudzích autách. Ak by ste na dovolenku cestovali iba s touto poistkou a poškodili si auto, nikto vám škodu nepreplatí. Keďže ste na dovolenke v zahraničí v neznámom prostredí, v ktorom nedokážete odhadnúť riziká s takou istotou ako doma, k škode na vlastnom aute môžete prísť celkom ľahko. „Všetci poznáme videá, ktoré ukazujú autá s preliačenou kapotou od krúpov alebo spláchnuté morským prílivom. Obvykle si povieme, že nám sa to stať nemôže. V skutočnosti však nemôžeme nikdy vedieť, či si búrka nevyberie práve strom pri našom aute,“ hovorí Radoslav Benč poisťovne ONLIA. V neznámom prostredí stačí zle zabočiť, a havária je na svete. Nehovoriac o rôznych vandaloch či živelných pohromách, ktoré sú z roka na rok častejšie a nepredvídateľnejšie. Krupobitiu, vyliatiu rieky či blesku sa nedokážeme vyhnúť a spoliehať sa na šťastie je veľké riziko.

Ochrana auta za tisíce môže stáť pár eur
Existuje viacero možností, ako ochrániť auto na dovolenke. Prvou je možnosť uzatvoriť havarijné poistenie na celý rok. Aj keď si urobíte veľký prieskum trhu a nájdete najvýhodnejšiu možnosť, stále vás komplexné havarijné poistenie vyjde najdrahšie. V priemere vychádza na 300 a viac eur. Lepšou možnosťou je pripoistiť si iba konkrétne riziká. Napríklad Generali umožňuje poistiť si k povinnej poistke riziká ako stret so zverou, poškodenie auta kvôli výtlku, poškodenie čelného skla či prírodné živly. Tieto riziká si však neviete pripoistiť ku každej povinnej poistke – časť poisťovní túto možnosť proste neponúka. Navyše, uzatvárajú sa, podobne ako povinná poistka, s ročným trvaním a ak ich chcete zrušiť, musíte si ustriehnuť doručenie výpovede aspoň 6 týždňov pred uplynutím dvanástich mesiacov od uzavretia zmluvy. Treťou možnosťou je uzavrieť si krátkodobé poistenie. Napríklad poisťovňa Onlia umožňuje poistenie ukončiť kedykoľvek s výpoveďou do 24 hodín, pričom si môžete skombinovať tie riziká, ktoré považujete za najpravdepodobnejšie. Nemusíte si povinne kúpiť zákonnú poistku, ale iba vybrané riziká. Jednou z najdôležitejších výhod je, že takéto poistenie nevyžaduje veľkú investíciu. „Napríklad 5-ročnú Škodu Octavia si proti krádeži, živlom a havárii a vandalizmu poistíte za 20 eur na mesiac. Ak po návrate z dovolenky zistíte, že poistenie nepotrebujete, môžete ho zrušiť či zmeniť,“ hovorí R. Benč.

Havarijné poistenie auta cez internet
Pri poistení vlastného auta voči vybraným rizikám poisťovne bežne požadujú obhliadku. Na trhu sú však už online poisťovne, ktoré umožňujú poistiť auto z domu cez špeciálnu aplikáciu, ktorou urobíte samoobhliadku auta smartfónom. Nasnímané video sa odošle a hotovo. Ak hľadáte poistenie na dovolenku na poslednú chvíľu, oceníte možnosť poistiť sa cez internet. Keďže poistenie auta je v niektorých poisťovniach ešte stále zložité, je dobré poradiť sa s finančným sprostredovateľom. "Havarijné poistky sa líšia nielen v cene, ale aj v rozsahu krytých rizík a rôznych skrytých „chytákoch“. Takisto závisí od veku vášho auta, kedy si vybrať  kompletné havarijné poistenie a kedy si poistiť iba vybrané riziká,“ hovorí Janka Pracharová z OVB Allfinanz Slovensko. Rozdiel je takisto v tom, akú spoluúčasť si vyberiete: možnosti  siahahajú od 0 až po 10 %. Najlepšia je stredná cesta – päťpercentná spoluúčasť. Poistenia s nulovou spoluúčasťou sú totiž výrazne drahšie a pri 10-percentnej spoluúčasti vám poistenie reálne nekryje malé škody, pretože ich všetky zaplatíte z vlastného.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy