Brexit prinesie zvýšenie daní a škrty vo výdavkoch, varoval Osborne

Ak britskí voliči na budúci týždeň v referende rozhodnú o odchode krajiny z Európskej únie (EÚ), tzv. brexite, vláda uvedie do pohybu „krízový rozpočet“, ktorý prinesie zvýšenie daní a škrty vo výdavkoch. Upozornil dnes minister financií George Osborne. Informovala o tom agentúra AFP.
Osborne oznámil, že školy, nemocnice i armáda dostanú menej peňazí, ak sa voliči rozhodnú pre brexit.
Minister financií Britom pripomenul, že vystúpenie z EÚ zasiahne investície, ekonomiku a pocítia ho aj rodiny. Jeho úlohou bude obnoviť stabilitu verejných financií, a to znamená zvýšenie daní a zníženie výdavkov. Osborne odhaduje, že po odchode z únie vznikne vo verejných financiách diera vo výške zhruba 30 miliárd libier (37,75 miliardy eur). V dôsledku toho bude vláda nútená zvýšiť základnú sadzbu dane z príjmu, daň z dedičstva a zredukovať svoje výdavky, vrátane výdavkov na školstvo, zdravotníctvo a armádu.
Osborna, ktorý je členom vládnej Konzervatívnej strany, podporil aj Alistair Darling, bývalý minister financií opozičných labouristov, ktorý riadil tento rezort počas globálnej krízy. „Som oveľa viac znepokojený ako počas krízy v roku 2008,“ povedal.
Prieskumy pred blížiacim sa referendom, ktoré sa uskutoční 23. júna, signalizujú, že výsledok hlasovania bude veľmi tesný. A cez víkend sa dokonca objavili správy, že stúpenci brexitu začínajú mať prevahu.
Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti ComRes, za zotrvanie v únii by hlasovalo 46 % Britov a za brexit 45 %. To je v ostrom kontraste s výsledkami prieskumu, ktorý táto spoločnom uskutočnila presne pred mesiacom. Vtedy mali zástancovia členstva v bloku 11-% náskok.

Súvisiace články

Aktuálne správy