Šéf amerického ropného koncernu Exxon Mobil sa opäť vracia do Ruska

Šéf najväčšieho amerického ropného koncernu Exxon Mobil Rex Tillerson by sa tento týždeň mal zúčastniť na významnom investičnom fóre v Rusku, ktorému sa v minulých dvoch rokoch pre sankcie voči Moskve vyhol. Potvrdili to dva zdroje z energetického sektora. Zmena postoja voči Rusku nie je pritom záležitosťou len Tillersona, účasť na tohtoročnom Medzinárodnom ekonomickom fóre v Sankt Peterburgu potvrdili aj mnohí ďalší šéfovia firiem či politici zo západných krajín. Informovala o tom agentúra Reuters.
Tillerson by sa podľa zdrojov mal navyše v rámci fóra zúčastniť na konferencii, na ktorej hlavným rečníkom bude šéf ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť Igor Sečin. Ako Sečin, tak aj celá firma sú na sankčnom zozname západných krajín. Západné štáty uvalili na Rusko sankcie v reakcii na anexiu polostrova Krym a neskoršie aktivity Moskvy v súvislosti s bojmi na východe Ukrajiny. Hovorca Exxon Mobil sa k informáciám nevyjadril.
Fórum v Sankt Peterburgu, ktoré sa tento rok koná od 16. do 18. júna, patrí k najvýznamnejším udalostiam v ruskom biznis kalendári. V minulosti bolo toto fórum a najmä zoznam jeho účastníkov barometrom záujmu zahraničných investorov o ruské aktíva. Počet účastníkov však v roku 2014 prudko klesol v reakcii na anexiu polostrova Krym v marci daného roka a postoje Moskvy v súvislosti s konfliktom na východe Ukrajiny.
Tento rok sa však situácia opäť začína meniť v prospech Ruska. Na fóre by sa mal zúčastniť napríklad taliansky premiér Matteo Renzi, ako aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Záujem o ruský trh začína opäť rásť, keďže firmy očakávajú, že hospodárske sankcie voči Moskve sa zhruba do roka zrušia, prípadne aspoň zmiernia. Povzbudzujú ich aj signály, že ruská ekonomika sa z predchádzajúceho prudkého prepadu postupne zotavuje.
Zvlášť významnou však bude účasť Tillersona. Šéf Exxon Mobil bude na fóre najvyššie postaveným predstaviteľom amerického biznisu v čase, keď USA zaujímajú v otázke ponechania sankcií v platnosti omnoho tvrdší postoj než Európska únia. Okrem neho sa však na fóre zúčastnia aj šéf britskej firmy BP Robert Dudley, ďalej šéf talianskej ENI Claudio Descalzi, Paal Kibsgaard, šéf koncernu Schlumberger zabezpečujúceho služby pre ropný priemysel či Patrick Pouyanne z francúzskej spoločnosti Total.

Súvisiace články

Aktuálne správy