České banky posilnili svoju odolnosť

Bankový sektor dokáže odolať aj v prípade naplnenia nepriaznivých scenárov, rizikom sú však výrazne uvoľnené štandardy pri poskytovaní hypotekárnych úverov, tvrdí ČNB v aktuálnej správe o finančnej stabilite

Český finančný sektor medziročne posilnil svoju odolnosť, rizikom sú však výrazne uvoľnené štandardy pri poskytovaní hypotekárnych úverov. Informovala o tom v utorok česká centrálna banka, ktorá zverejnila aktuálnu správu o finančnej stabilite. „Domáci bankový sektor zostáva vysoko stabilný vďaka dobrej kapitálovej vybavenosti, silnej základni klientskych vkladov a dostatočnému objemu vysoko kvalitných a likvidných aktív,“ uviedol guvernér ČNB Miroslav Singer.

Centrálna banka v decembri 2015 s účinnosťou od januára 2017 stanovila sadzbu proticyklickej kapitálovej rezervy vo výške 0,5 % v snahe zastaviť rýchly rast úverov a cien rezidenčných nehnuteľností. Vzhľadom na to, že v aktuálnom roku neeviduje výrazné zmeny, ktoré by signalizovali nárast systémového rizika, sa ČNB rozhodla ponechať sadzbu na existujúcej úrovni.

Na trhu nehnuteľností ČNB zatiaľ neeviduje bezprostredné riziká pre finančnú stabilitu, úverové štandardy však považuje za výrazne uvoľnené. S účinnosťou od októbra 2016 preto sprísňuje odporúčania pre banky, čo sa týka najmä zníženia limitu pre výšku úveru v pomere k hodnote založenej nehnuteľnosti.

Bankový sektor podľa ČNB disponuje dostatočne veľkými kapitálovými rezervami, ktoré mu umožňujú zvládnuť negatívne šoky a udržať kapitálovú primeranosť výrazne nad regulačným minimom 8 %. To platí aj v prípade naplnenia nepriaznivého scenára, ktorý predpokladá silnú recesiu a prepad ekonomiky do deflácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy