Microsoft kupuje LinkedIn, trhovú hodnotu firmy preplatí o 50 percent

, Business Insider Foto: SITA/AP

Microsoft prevezme LinkedIn za 26,2 miliardy dolárov, transakcia by mala prebehnúť ešte tento rok. Sociálna sieť bude spolupracovať s cloudovým biznisom Microsoftu.

Americký Microsoft v pondelok oznámil najväčšiu akvizíciu vo svojej štyridsaťročnej histórii. Za 26,2 miliardy dolárov v hotovosti prevezme profesijnú sociálna sieť LinkedIn. Sieť so 433 miliónmi užívateľov si zachová svoju značku aj nezávislosť a bude ju aj naďalej riadiť Jeff Weiner.

Za jednu akciu LinkedIn zaplatí Microsoft 196 dolárov. Na burze sa pritom akcie obchodovali za 131 dolárov. Za nákup celej spoločnosti tak firma z Redmontonu zaplatí 50-percentnú prémiu. Akcie firmy hneď po oznámení predaja vystrelili v rámci mimoburzových obchodov o polovicu. Microsoft naopak v rámci mimoburzových obchodov poklesol o tri percentá.

Transakciu jednohlasne schválili predstavenstvá oboch firiem. Microsoft očakáva, že na vysporiadanie predaja, ktoré musia schváliť príslušné orgány, dôjde do konca tohto roka.

LinkedIn mal na konci prvého štvrťroka 433 miliónov používateľov a vykázal tržby 861 miliónov dolárov so stratou 45 miliónov. Zameriava sa profesijný svet a ponúka rôzne možnosti hľadania práce. Spoločnosť založil v roku 2002 Reid Hoffman a na burzu LinkedIn vstúpil v roku 2011.

Predajná cena LinkedIn 26,2 miliardy dolárov prekonala aj predaj WhatsAppu, ktorý Facebook v roku 2014 kúpil za 22 miliárd dolárov. 

 

Podľa Victora Anthonyho zo spoločnosti Axiom Capital Management má LinkedIn jeden z najlepších biznis modelov zo všetkých firiem na internete. Firma podľa neho stále má kam rásť. Obzvlášť pozitívne je Anthony ohľadom čínskeho trhu. Očakáva okrem iného, že Microsoft LinkedIn poskytne financie na zrýchlenie ďalšieho rastu a rozvoja.

"Akvizícia by mala Microsoftu pomôcť v jeho prechode od vývojárov počítačového softvéru k poskytovateľovi služieb v oblasti cloud computingu," poznamenal analytik z Jefferies Brian Pitz. Prevzatie LinkedIn Microsoftom by navyše podľa neho mohlo odštartovať ďalšie fúzie a akvizície v technologickom sektore.

Microsoft je najväčším výrobcom softvéru na svete a jeho operačný systém Windows využíva väčšina osobných počítačov. Firma ale čelí negatívnym dopadom poklesu na trhu s osobnými počítačmi, ktorý obmedzuje dopyt po operačnom systéme Windows. Vedľa operačného systému produkuje Microsoft aj rad špecializovaných programov a databáz a stále viac sa zameriava aj na cloudové služby. Pred piatimi rokmi za 8,5 miliardy dolárov prevzal prevádzkovateľa bezplatného internetového telefonovania Skype, predvlani kúpil za viac ako sedem miliárd dolárov divíziu výroby mobilných telefónov od fínskej spoločnosti Nokia.

Microsoft na konci minulého roka zamestnával po celom svete viac ako 110 000 ľudí. V minulom finančnom roku utŕžil 93,6 miliardy USD, medziročne o 8% viac. Čistý zisk firme klesol o 45% na 12,2 miliardy USD.

Sociálnu sieť LinkedIn spoluzaložil v roku 2003 bývalý manažér platobnej služby PayPal Reid Hoffman, v roku 2011 spoločnosť s veľkým úspechom uviedla svoje akcie na burzu NYSE. Upisovacia cena akcií bola stanovená na 45 USD, hneď prvý deň sa ale ich hodnota zdvojnásobila. Do oznámenia prevzatia sa cena akcií LinkedIn pohybovala okolo 130 dolárov.

Hlavným zdrojom príjmov LinkedIn je nábor pracovníkov, prémiové predplatné a tiež inzercia. Počet užívateľov siete sa pohybuje nad hranicou 400 miliónov, z toho zhruba štvrtina z nich je aktívnych. Pre porovnanie, na zábavu využívaný Facebook má 1,6 miliardy účtov. Francúzska Viadeo, najväčší konkurent LinkedIn, má 50 miliónov užívateľov. Firma s viac než 9 000 zamestnancami dosiahla v minulom roku tržby 2,99 miliardy dolárov a vykázala stratu 166 miliónov dolárov.

Väčšina analytikov síce vníma akvizíciu LinkedIn ako príležitosť pre Microsoft, nie všetci však vidia len jej pozitíva. Medzinárodná ratingová agentúra Moodys umiestnila dlhové hodnotenie softvérového obra na stupni AAA do revízie, čo znamená, že by ho mohla v dohľadnej dobe znížiť. Dôvodom je vyjadrenie Microsoftu, že väčšinu peňazí na úhradu transakcie si plánuje zabezpečiť vydaním nového dlhu. Hodnotením AAA sa okrem Microsoftu môžu pochváliť už len farmaceutická firma Johnson & Johnson a ropný podnik ExxonMobil. Moodys upozorňuje, že keby Microsoft financoval dlhom celú transakciu, zvýšil by sa pomer jeho hrubého dlhu k zisku EBITDA na 2. Ako hraničnú agentúra označovala úroveň 1,5.

Konzultačná firma Freeman & Co. však upokojuje, že Microsoft zrejme nebude potrebovať financovať dlhom celú sumu. Nový dlh by podľa nej mohol dosiahnuť vyššie len zhruba 15 miliárd dolárov. Ak by Moodys aj tak hodnotenie zhoršila, znížila by ho pravdepodobne o jeden stupeň na AA1.

Súvisiace články

Aktuálne správy