Dovolenka 2016: Ako a prečo sa dovolenkové zvyklosti Slovákov menia

, poistenie.sk Foto: TASR/Martin Baumann;Ladislav Vallach

Na letnú dovolenku sa tento rok chystajú dve tretiny Slovákov. Čas oddychu a relaxu vieme z finančného hľadiska oceniť viac ako naši západný susedia Česi, no nie na úkor pôžičky. Najviac nás láka Chorvátsko, na Tunis či Egypt sme akosi zanevreli.

Už počas predchádzajúcich rokov bol zaznamenaný pokles záujmu o isté, predtým pomerne atraktívne destinácie. Tento rok je pre nás menej lákavý najmä Egypt a Tunisko. V blízkom závese za nimi je aj Turecko. Naopak, čoraz atraktívnejším sa pre nás stáva stále krízou zasiahnuté Grécko. Záujem stúpa aj o západoeurópske destinácie, ako sú Španielsko či Taliansko. Najobľúbenejšou destináciou Slovákov a aj ostatných Európanov je aj tento rok Chorvátsko.

Aké „hrozby“ ovplyvňujú náš výber

Podľa prieskumu Eurobarometra sa až 28% Európanov rozhodlo tento rok zmeniť cieľ svojej dovolenky. Utečenecké vlny, terorizmus, spoločenská a politická nestabilita či vysoká kriminalita – to všetko ovplyvňuje náš výber. Spomenuté faktory podľa prieskumu vplývajú na nás – Slovákov viac ako na zvyšok Európanov. Tento rok sa medzi dôležité faktory pridali aj majstrovstvá Európy vo futbale konajúce sa vo Francúzsku.

Špeciálne ponuky cestoviek – výmena pobytu

Na nepokojnú situáciu vo svete a zmeny v dovolenkových zvyklostiach reagujú aj cestovné kancelárie. Tento rok mnohé z nich zaviedli špeciálnu ponuku výmeny pobytu. Zmeniť destináciu tak môžete 30, v niektorých kanceláriách dokonca 10 dní pred odchodom na dovolenku. V prípade neočakávaných udalostí si po zakúpení svojej dovolenky  môžete taktiež zaobstarať poistenie storna. Pokrýva základné storno poplatky spôsobené úrazom, smrťou blízkeho, zisteným tehotenstvom alebo značnej škody na majetku a iné. Niektoré poisťovne ponúkajú poistenie storna v balíku s cestovným poistením, no môžete ho uzatvoriť aj osobitne. Viac o téme dovoleniek sa dočítate v článku Kam sa Slováci tento rok na dovolenku (ne) chystajú.

Autorkou je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy